Waarom een goedkope verpakking niet altijd voordelig is

Waarom een goedkope verpakking niet altijd voordelig is

Verpakkingsmaterialen zijn voor veel ondernemers een noodzakelijke behoefte. Niet verrassend dus dat je als eigenaar of inkoper altijd op zoek bent naar goedkope verpakkingsmaterialen. Maar als het gaat om verpakkingen, is goedkoop niet altijd de beste optie. In dit blog leggen we uit waarom prijs niet altijd de leidende factor is en waarom de kwaliteit van verpakkingsmaterialen zo belangrijk is.

Breuk voorkomen

Goedkope dozen en tape lijken in eerste instantie aantrekkelijk, zeker voor beginnende ondernemers. In de praktijk zal je er snel achter komen dat hele goedkope verpakkingsmaterialen meer kwaad dan goed doen: ze scheuren snel, lekken door of plakken niet goed. En dan heb je ook nog eens te maken met pakketbezorgers die vaak niet zorgvuldig met pakketjes omgaan.

Als meer dan de helft van je bestellingen kapot wordt geretourneerd, is dat natuurlijk eeuwig zonde. Om breuk te voorkomen tijdens verzending is een stevige doos of verpakkingstape met een hogere kwaliteit geen overbodige luxe. De uitgaven zijn in eerste instantie hoger, maar wegen lang niet op tegen de gemaakte kosten voor breuk- en retourzendingen.

Gebruiksgemak

Een goede verpakking is gemakkelijk te openen (en sluiten). Een functionele verpakking behoeft geen gebruiksaanwijzing. Een simpel ontwerp bevordert niet alleen de ervaring van de consument: bij voedselverpakkingen is het ook essentieel voor de houdbaarheid van een product. Denk aan de hersluitbare vleeswaren verpakkingen of sluitclips voor broodzakken, waarmee deze verpakkingen meermalig gebruikt kunnen worden.

Tip: lees ook ons blog de functies van verpakkingen om meer te leren over de diversiteit van verpakkingsmaterialen.

Merkidentiteit

Herkenbaarheid is essentieel voor iedereen die een sterk merk in de markt wil zetten. Een goed doordachte verpakking draagt daar voor een groot deel aan bij: het zorgt voor positieve associaties en natuurlijk mond-tot-mondreclame. Een beter promotiekanaal is er niet.

Een verpakking bedrukken met logo draagt natuurlijk al voor een groot gedeelte bij aan herkenbaarheid, maar je kunt ook net een stapje verder gaan om een onvergetelijke unboxing ervaring te creëren.

Ken je de dozenchallenge van Coolblue nog? Klanten gingen dolenthousiast aan de gang en maakten de meest uiteenlopende creaties, van drones tot koffiemachines en laptops. Samen met een vleugje humor doet Coolblue dus alles voor een glimlach, zoals ze beloven.

Maatwerk

Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat bijna 20% van de Nederlandse online shoppers niet meer bij een bedrijf of merk besteld wanneer deze overbodige verpakkingsmaterialen gebruikt. Dat wil zeggen: een te grote verpakking of het gebruik van te veel opvulmaterialen. Ruim 10% haakt af als de verpakking niet of moeilijk recyclebaar is.

Maatwerk verpakkingen worden daarom steeds belangrijker: de doos of zak moet net groot genoeg zijn voor het product en daarbij voldoende bescherming bieden.

Denk maar aan het uitpakken van een smartphone: de apparaten zitten precies genoeg gefixeerd om goed beschermd te zijn en de kabels zitten slim verwerkt in de loze ruimten van de verpakking. Daarnaast zijn smartphoneverpakkingen tegenwoordig gemaakt van monomateriaal, wat ze gemakkelijk recyclebaar maakt.

In eerste instantie is zo’n vernuftig verpakkingsontwerp duurder dan een standaard doos. Maar als die perfecte verpakking er eenmaal is, dan komt alles samen: de wens van de consument, minder breuk, weinig (ruimte)verspilling en een versterkte merkbeleving.

Duurzaamheid: de wens van de consument

Duurzaamheid en het tegengaan van verspilling wegen steeds zwaarder in de koopbeslissing van consumenten. Zo wil de gemiddelde consument een verpakking gemakkelijk kunnen retourneren zonder materiaal te verspillen. Als ondernemer kun je bijvoorbeeld verzendzakken of brievenbusdoosjes met een retourstrook gebruiken om tegemoet te komen aan deze wensen. Een bijgeleverde retoursticker maakt de merkbeleving helemaal af.

Goedkope verpakkingen zijn dus niet altijd beter

Goedkope verpakkingen zorgen voor ergernis bij klanten, breuk tijdens transport of onduidelijke communicatie. De juiste keuze in verpakkingsmateriaal kan een grote impact hebben op merkperceptie, klanttevredenheid en beleving. Denk dus goed na over hoe jouw doelgroep graag verpakkingen ontvangt en welk soort verpakking jouw product goed beschermt.

Als verpakkingsmateriaal groothandel denken we graag mee over de perfecte verpakking voor jouw producten. Neem gerust contact met ons op als je wilt weten of jouw verpakking steviger, slimmer of duurzamer kan, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.