Functies van verpakkingen

Functies van verpakkingen

In Nederland maken we er gemiddeld zo'n 7 per dag open, verpakkingen. Maar welke functies hebben verpakkingen allemaal? Verpakkingen moeten onder andere zorgen voor een soepel transport, een veilige opslag en de gebruiker voorzien van correctie informatie. Maar voor verpakkingen zijn natuurlijk nog meer doeleinden.

Elke laag van verpakkingen biedt een bepaalde functie.  Voor het gemak delen we de functies van verpakkingen in verschillende categorieën. Zo zijn er primaire verpakkingen, secundaire verpakkingen en tertiaire verpakkingen.

Primaire verpakkingen

Primaire verpakkingen worden ook wel verkoopverpakkingen genoemd. Deze verpakkingen zijn noodzakelijk om het product te verkopen. De verkoopverpakking zit direct om het product heen. Een goed voorbeeld om te gebruiken voor het gehele proces is een glazen fles wijn. Zonder deze fles is de wijn namelijk niet te verkopen.

Één van de functies van een primaire verpakking is de barrièrefunctie. Dit betekent dat de verpakking een barrière vormt tussen het product waarbij zaken als stof, vocht en bacteriën worden tegengehouden. De barrière draagt daardoor ook bij aan een langere houdbaarheid van de inhoud. In combinatie met de kurk wordt de fles luchtdicht afgesloten en is de verpakking compleet.

Een andere functie van de primaire verpakking is de verkoopfunctie. Het kan best een uitdaging zijn om jouw merk op te laten vallen in de volle supermarkt schappen. Een standaard groene fles met basic etiket valt veel minder op dan een fles met een 'aparte' vorm met een kleurrijk etiket. In de wijnindustrie worden echter bepaalde typen flessen gebruikt voor het aangeven welke wijn men kan verwachten. Hierdoor zal men zich in de wijnindustrie daarom vooral keren naar een opvallend etiket.

De functie van dit etiket is het informeren van de gebruiker. Het etiket vertelt namelijk iets over de het merk, de inhoud, het alcoholpercentage en geeft contactgegevens weer van de producent. Natuurlijk is het ook een visitekaartje van het merk of van de producent.

Opvallende etiketten voor wijnflessen
Deze etiketten vallen direct op in het schap!

Secundaire verpakkingen

De secundaire verpakkingen staan ook wel bekend onder de naam verzamelverpakking. Deze verpakking zorgt ervoor dat diverse verkoopverpakkingen bij elkaar verpakt worden. Om het voorbeeld van de flessen wijn nog maar eens aan te halen: in dat geval is de doos waar de flessen wijn in verpakt zitten de secundaire verpakking.

De functie van secundaire verpakkingen is onder andere zorgen voor een veilig transport. De dozen moeten dus van een goede stevige kwaliteit zijn zodat deze niet doorzakken. Schade brengt namelijk weer onnodige kosten met zich mee. Bij wijnfles dozen worden ook tussenleggers gebruikt zodat de flessen niet tegen elkaar botsen. Met het gebruik van de secundaire verpakking worden diverse verpakkingseenheden samengebundeld om veilig naar het verkooppunt te gaan.

Op dit betreffende verkooppunt is het van belang dat de producten veilig en schoon kunnen worden opgeslagen, vaak in een magazijn of centraal distributiecentrum. De opslagfunctie speelt dus ook een belangrijke rol waar het gaat om secundaire verpakkingen.

Tertiaire verpakkingen

De tertiaire verpakkingen zijn de verpakkingen waar consumenten niet vaak mee te maken krijgen. Dit zijn verpakkingen die gebruikt worden bij het vervoer van de producten. Hierbij kunt u denken aan de pallet waar dozen wijnflessen op staan. Of de folie waarmee deze pallet wordt ingewikkeld.

Voor tertiaire verpakkingen is transport de belangrijkste functie. Pallets worden vaak voor langere tijd opgeslagen en moeten dus stevig ingepakt worden. Op de pallet staat vaak aangegeven wat er op de pallet staat en wat de bestemming is van de pallet. De tertiaire verpakking dient dus ook als informatiebron, zij het meer voor medewerkers dan voor consumenten.

Illustratie verschillende soorten verpakkingen
Een duidelijke illustratie van primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen

De functies van verpakkingen in het kort

Verpakkingen kunnen een primaire, secundaire of tertiaire functie hebben. De primaire functie richt zich vooral op het beschermen van het product zelf en het informeren van de klant. De secundaire functie, of verzamelverpakking, wordt gebruikt om de primaire verpakkingen veilig te transporteren en op te slaan. Tertiaire verpakkingen, zoals pallets en palletfolie , worden gebruikt om de goederen veilig in bulk te kunnen vervoeren en opslaan.

Goedkope verpakkingen zullen sneller kapot gaan en brengen een hogere kans op faalkosten met zich mee.

Daarom kunt u beter kiezen voor stevige Amerikaanse vouwdozen. Op onze webshop vindt u allerlei soorten verpakkingen om uw producten veilig te kunnen vervoeren. Denk hierbij ook aan opvulmaterialen voor de verzendverpakkingen en palletfolie om de producten klaar te maken voor transport.