In Nederland maken er gemiddeld zo'n 7 open, verpakkingen. Maar welke functies hebben verpakkingen allemaal? Verpakkingen moeten onder andere zorgen voor een goede transport, een veilige opslag en de gebruiker voorzien van correctie informatie. Maar voor verpakkingen zijn natuurlijk nog meer doeleinden.

Elke laag van verpakkingen biedt een bepaalde functie.  Voor het gemak kunnen wij verpakkingen indelen in verschillende categorieën. Zo zijn er primaire verpakkingen, secundaire verpakkingen en tertiaire verpakkingen.

Primaire verpakkingen

Primaire verpakkingen worden ook wel verkoopverpakkingen genoemd. Deze verpakkingen zijn noodzakelijk om het product te verkopen. Deze zit namelijk direct om het product heen. Een goed voorbeeld om te gebruiken voor het gehele proces is een glazen fles wijn. Zonder deze fles is de wijn namelijk niet te verkopen.

De functie van een primaire verpakking is onder andere de barrièrefunctie. Dit betekend dat de verpakking een barrière vormt tussen het product bijvoorbeeld stof, vocht en bacteriën. De barrière draagt daardoor ook bij aan een langere houdbaarheid van de inhoud. Dit natuurlijk in combinatie met een luchtdichte afsluiting door middel van de kurk.

Een andere functie van de primaire verpakking is dat het dient als verkoopfunctie. Om op te vallen in het schap tussen de andere flessen is natuurlijk best een uitdaging. Een standaard groene fles met basic etiket valt natuurlijk veel minder op dan een 'aparte' vorm met een kleurrijk etiket. In de wijnindustrie worden echter bepaalde typen flessen gebruikt voor het aangeven welke wijn men kan verwachten. Hierdoor zal men zich in de wijnindustrie daarom vooral keren naar een opvallend etiket.

De functie van dit etiket is het informeren van de gebruiker. Het etiket verteld namelijk iets over de het merk, de inhoud, het alcoholpercentage en geeft contactgegevens weer van de producent. Natuurlijk is het ook een visitekaartje van het merk of van de producent.

Opvallende etiketten voor wijnflessen
Deze etiketten vallen direct op in het schap!

Secundaire verpakkingen

De secundaire verpakkingen is ook wel bekend onder de naam verzamelverpakking. Deze verpakking zorgt ervoor dat diverse verkoopverpakkingen bij elkaar verpakt worden. Om bij de flessen wijn te blijven, dan is de doos om de flessen wijn de secundaire verpakking.

De functie van secundaire verpakkingen is onder andere zorgen voor een veilig transport. De dozen moeten dus van een goede stevige kwaliteit zijn zodat deze niet doorzakken. Schade brengt namelijk weer onnodige kosten met zich mee. Bij wijnfles dozen worden ook tussenleggers gebruikt zodat de flessen niet tegen elkaar botsen. Met het gebruik van de secundaire verpakking worden diverse verpakkingseenheden samengebundeld om veilig naar het verkooppunt te gaan. Op dit betreffende verkooppunt is het van belang dat de producten veilig en schoon kunnen worden opgeslagen. Waar de opslagfunctie dus ook een ook belangrijke rol speelt.

Tertiaire verpakkingen

De tertiaire verpakkingen zijn de verpakkingen waar consumenten niet vaak mee te maken krijgen. Dit zijn verpakkingen die gebruikt worden bij het vervoer van de producten. Hierbij kunt u denken aan de pallet waar dozen wijnflessen op staan. Of de folie waarmee deze pallet wordt ingewikkeld.

Ook bij de tertiaire verpakkingen is transport de belangrijkste functie. Maar ook een pallet kan lagere tijd opgeslagen zijn. En op deze pallet moet aangegeven worden wat er op de pallet staat en waar deze heen moet. De tertiaire verpakking dient dus ook als een informatiebron.

Duidelijk is dat er qua verpakkingen veel bij komt kijken. Men is altijd op zoek naar de juiste balans tussen kosten en kwaliteit. Zwakkere dozen zijn bijvoorbeeld goedkoper maar kunnen wel zogenoemde faalkosten met zich meebrengen. Is de doos ietwat duurder waardoor deze faalkosten worden geëlimineerd is dat een overweging waard.

Illustratie verschillende soorten verpakkingen
Een duidelijke illustratie van primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen

Bent u op zoek naar passende verpakkingsoplossingen? Op onze website vindt u diverse soorten primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen direct uit voorraad leverbaar zoals zakjes, dozen en palletfolie.