Wat is het verschil tussen acryl, solvent en hotmelt belijming?
De keuze voor een goede verpakkingstape is sterk afhankelijk van wat je er mee doet. Moet de tape bijvoorbeeld tijdelijk plakken en is het alleen voor verzending? Of wil je juist producten voor een langere tijd opslaan? In dit blog leggen we uit hoe jij de perfecte verpakkingstape kiest die aansluit bij jouw specifieke situatie.
Als het gaat over verpakkingstapes zijn er 3 soorten belijming die veel worden gebruikt: acryl, solvent en hotmelt. Maar wat is nou precies het verschil? Dat lees je in dit blog, dus lees snel verder.
Acryl belijming
Acryl is één van de meest gebruikte lijmsoorten als het om verpakkingstape gaat. Er zijn een aantal redenen dat acryl zo populair is als belijming op tape. We zetten ze hieronder uiteen:
Milieuvriendelijk: Acryl belijming is op waterbasis, wat het een stuk milieuvriendelijker maakt dan de chemische hotmelt en solvent belijmingen.
Weerstand tegen UV-straling: Acryl tape is goed bestand tegen UV-straling, wat het uitermate geschikt maakt voor langdurige buitenopslag.
Langdurige opslag: Tape met acryl belijming is perfect geschikt voor langdurige opslag, zowel buiten als binnen.
Diversiteit: acryl tape hecht zich aan allerlei diverse ondergronden. Het wordt het meest gebruikt voor het sluiten van kartonnen dozen, maar plakt ook uitstekend op diverse ander ondergronden.
Natuurlijk kent acryl tape ook een aantal nadelen. We leggen ze je graag uit.
Initiële hechtkracht (tack): De initiële hechtkracht, ook wel tack genoemd, is vaak wat langer bij acryl tape ten opzichte van de andere varianten. Dit betekent simpelweg dat het even duurt voordat dit type tape zijn maximale kleefkracht heeft bereikt. Dat kan onhandig zijn wanneer het belangrijk is dat de tape direct hecht.
Kou: acryl tape werkt vaak niet of minder goed in koude omgevingen. Dat betekent dat het niet goed plakt en bij langdurige opslag zelfs kan uitdrogen en gaan brokkelen.
Solvent belijming
Solvent is een oplosmiddel gebaseerde lijm en biedt een zeer sterke hechting. Ook solvent tape heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we hieronder uiteen zetten.
Initiële hechtkracht (tack): de aanvangskleefkracht van solvent tape is zeer hoog, wat betekent dat het direct plakt en goed hecht wanneer het wordt aangebracht.
Resistent: solvent is zeer resistent tegen chemicaliën en extreme weersomstandigheden.
Stevigheid: Solvent tape is vanwege zijn hoge kleefkracht uitermate geschikt voor zware en industriële toepassingen.
Uiteraard kent ook solvent belijming een aantal nadelen:
Milieu-impact: Solvent tape bevat meer vluchtige organische stoffen (VOS) dan acryl en hotmelt. Dit maakt het van de 3 opties de minst milieuvriendelijke.
Prijs: Solvent is vaak relatief duur ten opzichte van de acryl- en hotmelt varianten.
Hotmelt belijming
Hotmelt is een thermoplastiche lijm. Dit betekent dat de lijmlaag vloeibaar wordt bij verhitting. De temperaturen variëren hierbij van 120°C tot 160°C. Dit proces vereist vaak specifieke machines die de temperatuur precies kunnen regelen. Daarom wordt hotmelt vooral gebruikt als machinetape in grote magazijnen. We zetten de voor- en nadelen van hotmelt tape op een rijtje:
Initiële hechtkracht (tack): Hotmelt heeft een hoge initiële kleefkracht en hecht vrijwel direct.
Prijs: Hotmelt is voordelig ten opzichte van solvent, wat het uitermate geschikt maakt voor omgevingen waar veel verpakkingstape verbruikt wordt.
Diversiteit: hotmelt plakt perfect op diverse ondergronden, waaronder karton, kunststoffen, metalen, hout en textiel.
Natuurlijk heeft ook hotmelt een aantal nadelen, die we hieronder bespreken:
Temperatuur: Hotmelt kan zijn hechting verliezen bij hoge temperaturen.
Tijd: omdat hotmelt snel afkoelt, is er maar een beperkte tijd om het te bevestigen op de materialen.
Overzicht
Om de verschillen tussen acryl, solvent en hotmelt verpakkingstape in één keer overzichtelijk te maken, hebben we een handige tabel gemaakt. Hier zie je in één oogopslag welk type tape geschikt is voor welke toepassingen.
Meer weten?
Wil je na het lezen van dit blog nog meer weten over verpakkingstape? Lees dan verder in één van onze andere informatieve blogs: