Wat is het verschil tussen PVC-tape en PP-tape?

Wat is het verschil tussen PVC-tape en PP-tape?

Tape bestaat er in allerlei soorten en maten. De vraag die wij bij Baas Verpakkingen regelmatig voorgeschoteld krijgen is: wat is het verschil tussen PVC-tape en PP-tape? Aan ons om het verschil tussen deze soorten verpakkingstape voor u inzichtelijk te maken!

Zowel PVC-tape als PP-tape domineren de markt in de verpakkingsindustrie. De tapes zijn op het moment by far de meest gebruikte tapes. In het verleden was het vooral PVC-tape dat de boventoon voerde maar tegenwoordig is dit PP-tape. Een van de redenen hiervoor is de prijs. PP-tape is over het algemeen voordeliger dan PVC-tape. Maar is prijs dan het enige verschil?

Alle soorten tape bestaan uit 2 componenten: de drager en de lijmlaag. De drager is in dit geval of PVC of PP. Ook kan bijvoorbeeld papier als drager dienen maar in dit geval richting wij onze aandacht op de eerste 2.

De lijm die wordt gebruikt kan allerlei verschillende eigenschappen bevatten. Deze kan bijvoorbeeld afneembaar zijn zoals bij schilderstape of permanent zoals bij duct-tape. Maar ook natuurlijk (solventlijm) of synthetisch (hotmelt).

PP-tape

PP staat voor polyethyleen. Dit is een van de meest voorkomende varianten van plastic op de markt. Zoals aangegeven is PP tape over het algemeen voordeliger dan PVC. Maar dit is natuurlijk niet het enige verschil. In tegenstelling tot PVC-tape is PP-tape namelijk niet standaard geluidsarm. Als je de hele dag dozen aan het dichtmaken bent en bij elk stukje tape klinkt een schreeuw, is dat niet altijd even gezellig. Wel zijn PP-tapes verkrijgbaar in een low-noise variant en het gebruik van een goede tapedispenser kan wat dat betreft ook een aanmerkelijk verschil maken.

PP-tape heeft ook andere eigenschappen die afwijken van PVC-tape. PP-tape is bij een transparante versie namelijk veel doorzichtiger dan PVC-tape. Erg handig wanneer je gebruik maakt van bedrukte dozen, en de teksten of logo goed gepresenteerd moeten worden. PP-tape is daarentegen wel minder elastisch. De stijve eigenschap maakt dat het makkelijker met de hand kan worden afgescheurd.

afbeelding van PP-tape tussen 2 handen
Hier is duidelijk te zien dat dit PP-tape is.

PVC-tape

PVC staat voor polyvinylchloride. Dit soort tape wordt veel gebruikt om te bedrukken. De bedrukking kan namelijk altijd goed hechten aan het PVC.  PVC-tape is in tegenstelling tot PP-tape wel altijd low-noise. Dit komt onder andere doordat het vele malen elastischer is en dus soepeler van de rol afrolt. Wanneer je gebruik maakt van een transparante PVC-tape zal je wel zien dat deze matter of geliger is dan de PP variant.

Vanwege de kleefkracht en elasticiteit van het PVC tape wordt deze tape geadviseerd bij het dichtplakken van zwaardere pakketten tot zo’n 40kg. De PP-tape kan goed worden gebruikt voor alle pakketten tot ± 30kg. Wil je verpakkingstape laten bedrukken? PVC tape is veruit het meest geschikt. Voor advies op maat kunt u contact met ons opnemen.

Soorten lijm

Zoals eerder genoemd kan er in combinatie met de dragers (PVC, PP of papier) verschillende soorten lijm worden gebruikt.

Solventlijm, oftewel de natuurlijke rubber, wordt op zowel PP- als PVC- tape gebruikt. Solventlijm heeft een zeer hoge kleefkracht en kan goed tegen lage temperaturen. Daarom wordt dit type lijm regelmatig gebruikt voor tape die buiten wordt gebruikt en bij internationale transport.

Hotmelt lijm is de synthetische versie en wordt enkel gebruikt in combinatie met PP-tape. Het is over het algemeen goedkoper maar is ook meer een korte termijn oplossing. PP-tape met de hotmelt lijm combinatie wordt veel gebruikt in de e-commerce. Pakketten die worden gesloten in de e-commerce hoeven over het algemeen maar een paar dagen dicht te blijven. Omdat de hotmelt lijm minder goed tegen o.a. temperatuurwisselingen kan, wordt geadviseerd deze lijm niet te gebruiken bij bijvoorbeeld internationale transport.

Acryllijm is de laatste soort lijm die wordt gebruikt in combinatie met de verschillende plastic tape soorten. Deze lijm wordt veel gebruikt voor low-noise PP-tape, omdat deze zeer transparant is en blijft. Hierdoor blijft de tape mooi doorschijnend en kan deze goed gebruikt worden voor dozen bedrukt met bedrijfsnaam of logo.

Even kort een overzicht dus over de verschillen tussen PVC- en PP-tape.

bondig overzicht tussen PVC-tape en PP-tape
De verschillen tussen PVC en PP tape

Heeft u vragen welke type tape het beste bij uw doeleinden past en komt u er met deze informatie toch niet uit? Stel gerust uw vraag online of via de telefoon!