Het verschil tussen HDPE, LDPE en PP plastic!

Lees hier het verschil tussen de verschillende soorten plastic en hoe deze worden gebruikt in de verpakkingsbranche.

Het verschil tussen HDPE, LDPE en PP plastic!

Zeker bij het browsen op verpakkingswebsites kom je ze regelmatig tegen. De termen LDPE, HDPE en PP. Je ziet ze veel staan bij folies en bij plastic zakken. Maar wat betekenen ze precies? En wat is het onderscheid tussen deze soorten plastic? Tijd voor een korte uitleg om zodat u de juiste keuze kunt maken!

Wat is HDPE plastic?

HDPE plastic is de meest voorkomende plastic van alle gebruikte kunststofsoorten. HDPE staat voor High Density Polyetheen of zoals we op zijn Nederlands zeggen: hoge dichtheid polyetheen.

HDPE kunststof wordt gemaakt van aardolie en wordt ook wel Polyetheen genoemd. Naar schatting wordt zo’n 1.2% van de jaarlijkse hoeveelheid aardolie gebruikt om HDPE plastic te maken. HDPE plastic wordt geproduceerd onder lage druk. Hierdoor houdt het zijn hardheid en wordt daarom ook wel hard plastic genoemd.

Toepassing van HDPE plastic in verpakkingen

HDPE plastic komt regelmatig voor in de verpakkingenbranche. Het heeft van zichzelf een melkwitte, half transparante kleur. De verpakkingsproducten die worden geproduceerd van HDPE zijn bijvoorbeeld hemddraagtassen, kratzakken en boterhamzakjes. In het dagelijks leven zie je HDPE plastic terug in bijvoorbeeld de handschoenen die gebruikt worden bij een tankstation en in afvalzakken. HDPE is herkenbaar aan knisperend plastic met meestal een melkwitte kleur.

hdpe plastic producten
Producten van HDPE plastic

Wat is LDPE Plastic?

Waar HDPE wordt geproduceerd onder lage druk, wordt LDPE plastic geproduceerd onder hoge druk. LDPE staat voor Low Density Polyetheen, ofwel lage dichtheid polyetheen. Het is het zachtere broertje van HDPE. LDPE plastic is taai, sterk en toch soepel. Voor de productie van LDPE plastic wordt zo'n 1% van de jaarlijkse hoeveelheid aardolie gebruikt. Daarmee wordt LDPE dus iets minder gebruikt dan HPDE plastic.

Toepassing van LDPE in verpakkingen

LDPE plastic wordt heel regelmatig gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het is van zichzelf transparant en wordt veel gebruikt als blaasfolie. Dit zie je daarom terug in onder andere huishoudfolie en vlakfolie. Maar door de soepele, en toch taaie en sterke structuur, wordt LDPE plastic ook veel gebruikt voor zakken. Daarom worden er onder andere draagtassen en broodzakken van gemaakt. Dit biedt producten een vocht, en stofvrije barrière.

LLDPE

LLDPE is een vertakking van LDPE. Het is qua stevigheid en kwaliteit vergelijkbaar met LDPE maar de productie is weer vergelijkbaar met die van HDPE. LLDPE wordt onder lage druk geproduceerd, net als HDPE.

Een bekende variant van LLDPE in de verpakkingswereld is palletfolie. Palletfolie moet namelijk voldoen aan verschillende standaarden: het moet zowel sterk als flexibel zijn. LLDPE geeft de mogelijkheid sterkere folies te maken van LDPE.

LDPE broodzak LDPE draagtas en LLDPE palletfolie
Producten van LDPE en LLDPE plastic

Wat is PP Kunststof?

PP staat voor polypropyleen of polypropeen. Deze veelzijdige kunststof wordt veel gebruikt wanneer er een hoge kwaliteit wordt gevraagd van kunststof. Het is zeer sterk en kan goed tegen zuren en oplosmiddelen.  PP wordt dan ook veel gebruikt in bijvoorbeeld jerrycans. Maar ook wanneer er intensief gebruik gemaakt wordt van een product zoals plastic (tuin)meubelen.

Toepassingen van PP in de verpakkingsbranche

Polypropyleen kan heel goed glashelder gemaakt worden. PP zakjes of PP folie kunnen producten hierdoor een mooie presentatie geven. PP zie je daarom terug in PP zakjes voor nootjes en in bloemenfolie.

PP producten bloemenfolie, notenzakje en pp granulaat
Producten van PP en PP granulaat

HDPE, LDPE en PP in het milieu

Alle genoemde types plastic zijn 100% recyclebaar. Dus zowel HDPE, LDPE, LLDPE en PP. Wel is bijvoorbeeld HDPE beter recyclebaar dan LDPE. HDPE is duurzamer en kan dus vaker worden gerecycled.

Het is van cruciaal belang dat afval goed wordt gescheiden, zodat het plastic met de juiste afvalstroom meegaat en kan worden gerecycled. Helaas worden plastic producten regelmatig teruggevonden in het milieu, met alle gevolgen van dien. De duurzaamheid werkt wat milieu betreft in het nadeel, omdat het 450 jaar of langer kan duren voordat deze producten in het milieu zijn afgebroken.

Recycling proces van plastic
Recycle proces van diverse soorten plastic