Zeker bij het browsen op verpakkingswebsites kom je ze regelmatig tegen. De LDPE, HDPE en PP. Je ziet ze veel staan bij folies en bij plastic zakken. Maar wat betekenen ze precies? En wat is het onderscheidt tussen deze soorten plastic. Tijd voor een korte uitleg om zodat u de juiste keuze kunt maken!

HDPE

HDPE plastic is de meest voorkomende plastic van alle gebruikte kunststofsoorten. HDPE staat voor High Density Polyetheen of hoge dichtheid polyetheen. HDPE kunststof wordt gemaakt van aardolie en wordt ook wel Polyetheen genoemd. Naar schatting wordt zo’n 1.2% van de jaarlijkse hoeveelheid aardolie gebruikt om HDPE plastic te maken. HDPE plastic wordt geproduceerd  onder lage druk. Hierdoor houdt het zijn hardheid en wordt daarom ook wel hard plastic genoemd.

HDPE in de verpakkingen

HDPE plastic komt regelmatig voor in de verpakkingenbranche. Het heeft van zichzelf een melkwitte, half transparante kleur. De verpakkingsproducten die worden geproduceerd zijn bijvoorbeeld hemddraagtassen, kratzakken en boterhamzakjes. In het dagelijks leven zie je HDPE plastic terug in bijvoorbeeld de handschoenen die gebruikt worden bij een tankstation en in afvalzakken. HDPE is herkenbaar aan knisperend plastic met meestal een melkwitte kleur.

hdpe plastic producten
Producten van HDPE plastic

LDPE

Waar HDPE wordt geproduceerd onder lage druk, wordt LDPE plastic geproduceerd onder hoge druk. LDPE staat voor Low Density Polyetheen of lage dichtheid polyetheen. Het is het zachtere broertje van HDPE. LDPE plastic is taai, sterk en toch soepel. Het wordt minder gebruikt dan HDPE plastic, namelijk zo’n 1% van de jaarlijkse hoeveelheid aardolie wordt gebruikt voor de productie hiervan.

LDPE in de verpakkingen

LDPE plastic wordt heel regelmatig gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het is van zichzelf transparant en wordt namelijk veel gebruikt als blaasfolie. Dit zie je daarom terug in onder andere huishoudfolie en vlakfolie. Maar door de soepele, en toch taaie en sterke structuur, wordt LDPE plastic ook veel gebruikt voor zakken. Daarom worden er onder andere draagtassen en broodzakken van gemaakt. Dit biedt producten een vocht, en stofvrije barrière.

LLDPE

LLDPE is een vertakking van LDPE. Het is qua plastic vergelijkbaar met LDPE maar de productie is weer vergelijkbaar met die van HDPE. Het wordt onder hoge druk geproduceerd. Een variant van LLDPE die zeer regelmatig voorkomt is bijvoorbeeld palletfolie. Palletfolie vraagt heeft namelijk veel eisen. Het moet zowel sterk als flexibel zijn. LLDPE geeft de mogelijkheid sterkere folies te maken van LDPE.

LDPE broodzak LDPE draagtas en LLDPE palletfolie
Producten van LDPE en LLDPE plastic

PP

PP staat voor polypropyleen of polypropeen. Deze veelzijdige kunststof wordt veel gebruikt wanneer er een hoge kwaliteit wordt gevraagd van kunststof. Het is zeer sterk en kan goed tegen zuren en oplosmiddelen. Je ziet PP dan ook veel gebruikt worden in bijvoorbeeld jerrycans. Maar ook wanneer er intensief gebruik gemaakt wordt van een product zoals plastic meubelen.

PP in de verpakkingsbranche

Polypropyleen kan heel goed glashelder gemaakt worden. PP zakjes of PP folie kunnen producten hierdoor een mooie presentatie geven. PP zie je daarom terug in PP zakjes voor bijvoorbeeld nootjes en in bloemenfolie.

PP producten bloemenfolie, notenzakje en pp granulaat
Producten van PP en PP granulaat

HDPE, LDPE en PP in het milieu

Alle genoemde types plastic zijn 100% recyclebaar. Dus zowel HDPE, LDPE, LLDPE en PP. Wel is bijvoorbeeld HDPE beter recyclebaar dan LDPE. HDPE is duurzamer en kan dus vaker worden gerecycled. Wat natuurlijk van cruciaal belang is dat afval goed wordt gescheiden, zodat het plastic met de juiste afvalstroom meegaat en kan worden recycled. Helaas worden plastic producten regelmatig teruggevonden in het milieu dat flinke schade met zich meebrengt. De duurzaamheid werkt wat dat betreft in het nadeel, daar het erg lang duurt voordat deze producten in het milieu zijn afgebroken.

Recycling proces van plastic
Recycle proces van diverse soorten plastic