Welke soorten stretchfolie zijn er?

Welke soorten stretchfolie zijn er?

Wie veel met pallets werkt, is als het goed is bekend met stretchfolie. Ook wel bekend als palletwikkelfolie, sealfolie en rekfolie is stretchfolie één van de meest gebruikte verpakkingsmaterialen voor transport en in magazijnen. Een goede stretchfolie zorgt ervoor dat de lading op de pallet stevig blijft staan en niet kan gaan schuiven. Daarbij beschermt het de zending tegen vocht en stof.

Naast standaard transparant stretchfolie zijn er nog allerlei verschillende typen en soorten stretchfolie, ieder met hun eigen eigenschappen. Alles over het hoe en waarom van palletfolie lees je hier, dus lees snel verder!

Transparant stretchfolie

De meest bekende en voordeligste variant is transparant palletfolie. Het transparante wikkelfolie wordt veruit het meest gebruikt. Transparant wikkelfolie laat duidelijk zien welke producten er in de palletzending zitten. Daarbij beschermt het niet tegen UV-licht. Wanneer dit niet gewenst is, zijn er andere kleuren verkrijgbaar zoals zwart en wit.

Zwart stretchfolie

Zwarte wikkelfolie wordt minder gebruikt, maar kan wel heel handig zijn wanneer u geen pottenkijkers bij de zending wilt hebben. Door de zwarte kleur kan je er onmogelijk doorheen kijken. Crimininelen weten helaas wel dat een pallet omwikkeld met zwart palletfolie vaak waardevolle zendingen bevat, zoals elektronica.

Wit stretchfolie

Wit palletfolie is de duurste van alle palletfolies. Dat komt doordat het een UV-afstotende laag heeft. Hierdoor is het de beste keuze om warmte af te stoten. Het witte wikkelfolie wordt veruit het minst gebruikt, maar is wel noodzakelijk voor ladingen die niet mogen opwarmen door de zon. Denk aan glasplaten die kunnen breken of gevoelige elektronica.

Wikkelnet (Gatenfolie)

Wikkelnet, ook wel gatenfolie genoemd, is een apart soort palletfolie. Wikkelnet is een type palletfolie met grote gaten erin. Deze gaten maken het uitermate geschikt om pallets in te wikkelen die moeten ‘ademen’. Dat kan zijn om te ventileren, afkoelen of ontgassen. Wikkelnet wordt daarom veel gebruikt in de agricultuur maar ook bij overzeese transporten waarbij de vracht niet mag condenseren.

Nanofolie

Een relatief nieuw type stretchfolie op de markt is nanofolie. Nanofolie bestaat uit 33 lagen, tegenover de klassieke 7 lagen van LLDPE wikkelfolie. Dat maakt dat nanofolie veel eigenschappen bevat die bij normale stretchfolie ondenkbaar zouden zijn. Nanofolie heeft een hogere scheur- en doorsteekweerstand, is stabieler en bespaart tot wel 60% plastic ten opzichte van klassieke wikkelfolies.

Ook duurzamer werken met nanofolie? Neem contact met ons op om een vrijblijvende meting in te plannen, waarbij we het huidige verbruik en de potentiële besparing in kaart brengen.

Handrollen vs machinerollen

Bijna iedereen kent de handrollen stretchfolie wel. De standaardmaat van 50cm met 300 meter op een rol wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Wanneer er veel pallets ingeseald moeten worden, kiezen ondernemers vaak voor een andere oplossing: machinefolie. Machinefolie zijn grote rollen palletwikkelfolie die worden bevestigd op een palletwikkelaar. Met machinefolie worden de pallets automatisch omwikkeld, waardoor u snel door kunt werken. Machinefolie kan tot wel 2400 meter op de rol bevatten en hoeft dus minder vaak vervangen te worden.

Stretchfolie bestellen?

Weet u na het lezen van dit blog zeker welk soort palletfolie u nodig heeft? Bestel het voordelig, eenvoudig en snel in de webshop van groothandel verpakkingsmaterialen Baas Verpakkingen.