6 essentiële verpakkingsmaterialen voor ieder magazijn

6 essentiële verpakkingsmaterialen voor ieder magazijn

Wie in een magazijn werkt, heeft er de hele dag mee te maken: verpakkingsmaterialen. In magazijnen wordt zeer veel gebruik gemaakt van diverse soorten verpakkingsmaterialen. Het gaat dan vaak om secundaire of tertiaire verpakkingen. In dit blog leggen we alles uit over de meest gebruikte industriële verpakkingen die in ieder magazijn worden gebruikt.

Dozen

Of het nu gaat om opslag of verzending: kartonnen dozen zijn absoluut onmisbaar voor gebruik in ieder magazijn. Of het nu gaat om kleine of grote spullen: kartonnen dozen zijn verkrijgbaar in ieder denkbaar formaat en kwaliteit. Het gaat dan vaak om Amerikaanse vouwdozen, die snel en gemakkelijk in elkaar te vouwen zijn. Dit type kartonnen doos, ook bekend als FEFCO 201, werkt ook heel gemakkelijk met een dozenvouwmachine, die de dozen automatisch opzet en sluit met een stukje verpakkingstape.

Verpakkingstape

Verpakkingstape is een handig hulpmiddel bij het sluiten van dozen. Net als bij stretchfolie zijn er handrollen en machinerollen verkrijgbaar. Machinerollen hebben doorgaans erg veel meters op de rol (tot wel 990 meter). Handrollen kennen we allemaal als 50/66 tape, vanwege de breedte van 50mm (5cm) en de lengte van 66 meter. 50/66 verpakkingstape kan op nagenoeg iedere tape dispenser bevestigd worden.

Stretchfolie

Stretchfolie, ook bekend als palletwikkelfolie, wordt in ieder magazijn gebruikt. De stretchfolie zorgt ervoor dat de lading op pallets stabiel blijft staan tijdens transport.

Palletfolie is verkrijgbaar in diverse kwaliteiten en kleuren, ieder met hun eigen specifieke eigenschappen. Transparant wikkelfolie is de meest voordelige variant en wordt veruit het meest gebruikt voor het omwikkelen van pallets. Zwart en wit palletfolie zorgen ervoor dat de zending geen pottenkijkers trekt, omdat niemand er doorheen kan kijken. Wit palletfolie heeft daarbij als voordeel dat het warmte afstoot, wat handig kan zijn voor temperatuurgevoelige zendingen.

Er wordt onderscheid gemaakt in handrollen en machinerollen. Handrollen zijn gemakkelijk hanteerbaar en worden vaak gebruikt in magazijnen waar één tot enkele pallets per dag worden verzonden. Investeren in een omwikkelmachine is het dan vaak nog niet waard. Zodra het aantal te versturen pallets aanzienlijk stijgt, stappen veel ondernemers over op machinefolie. Deze grote rollen worden op een robot bevestigd, die de pallets automatisch omwikkelt.

Omsnoeringsbanden

Een absolute klassieker in magazijnen is toch wel omsnoeringsband. Dit stevige wikkelband wordt gebruikt om volledige pallets steviger vast te zetten. Omsnoeringsband kan ook gebruikt worden om instabiele ladingen zoals buizen en boomstammen vast te zetten.

Omsnoeringsband is verkrijgbaar in diverse varianten, met ieder hun eigen toepassingen.

PP band wordt het meest gebruikt vanwege de hanteerbaarheid. Het is licht en voordelig. PP-band wordt geleverd in diverse standaardbreedtes (12 en 16mm). PP band wordt doorgaans gebruikt voor lichtere zendingen en is gemakkelijk handmatig te bevestigen met metalen gespen en zegels.

Pet omsnoeringsband is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Het is steviger dan PP-band en kan handmatig verwerkt worden of met een elektrische spanner. Pet band is goed bestand tegen schokken tijdens transport.

Polyesterband, ook wel textielband of composietband, is een flexibel type omsnoeringsband. Het is ideaal voor zwaardere, oneven pallets of ladingen. Gebruik polyesterband voor ladingen met scherpe uitstekende randen, zoals staal en stenen. Textielband kan gemakkelijk handmatig verwerkt worden.

Staalband is het stevigste omsnoerband op de markt. Het wordt gebruikt om zware, instabiele ladingen stevig vast te zetten. Staalband kan enkel verwerkt worden met een elektrische spanner.

Pallethoezen

Pallethoezen of tophoezen worden over volle pallets heen gelegd om deze te beschermen tegen stof en vocht tijdens transport. Pallethoezen zijn verkrijgbaar in diverse standaardformaten voor de verschillende groottes van pallets. Klem de pallethoes goed vast door gebruik te maken van stretchfolie of omsnoeringsband, zo weet je zeker dat hij goed blijft zitten.

Hoekprofielen

Last but not least: kartonnen hoekprofielen. Deze handige hoekbeschermers worden, zoals de naam zegt, geplaatst op de hoeken van de pallet. Hoekprofielen beschermen de zijkant van de pallet tegen stoten tijdens transport, zodat u zeker weet dat de vracht heel aankomt bij de ontvanger. Hoekprofielen zijn leverbaar in 3 standaard formaten, voor lage tot hoge pallets. Niet de juiste maat? Snijdt de kartonnen hoekprofielen dan eenvoudig tot de gewenste lengte met een stanleymes.

Ga zelf aan de slag met professionele industriële verpakkingen

Na het lezen van dit blog geïnspireerd geraakt om verpakkingen voor uw magazijn in te slaan? Bestel ze dan snel, eenvoudig en voordelig in de webshop van Baas Verpakkingen.