Welke soorten plastic zakjes zijn er?

Welke soorten plastic zakjes zijn er?

In de verpakkingswereld wordt heel veel gebruikgemaakt van plastic zakken. Ze komen voorbij in alle soorten en formaten, ieder met hun eigen toepassingen en eigenschappen. In dit blog leggen we alles uit over de verschillende plastic zakjes die verkrijgbaar zijn.

Materiaalgebruik

Voordat we diep in de wereld van plastic zakken duiken, is het belangrijk om te weten dat plastic zakjes hoofdzakelijk gemaakt worden van 3 verschillende verpakkingsmaterialen: LDPE, HDPE en PP. Lees meer over de eigenschappen en verschillen tussen HDPE, LDPE en PP in ons eerdere blog.

PP Blokbodemzakken

Polyprop blokbodemzakken zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, variërend van de verpakking van voedingswaren tot non-food producten. Deze zakken zijn gemaakt van polypropyleen, een stevig en flexibel materiaal, waardoor ze ideaal zijn voor producten die bescherming en een aantrekkelijke presentatie vereisen. De blokbodemconstructie zorgt ervoor dat de zakken zelfstandig kunnen staan, wat ze niet alleen praktisch maakt voor opslag en display, maar ook voor het gemakkelijk vullen van de zakken.

Een opvallend kenmerk van PP blokbodemzakken is hun transparantie, waardoor de inhoud zichtbaar is voor de consument zonder de verpakking te hoeven openen. Dit is vooral voordelig voor voedingsproducten, aangezien klanten vaak de kwaliteit en versheid van het product willen beoordelen. Bovendien zijn deze zakken vaak herbruikbaar en recyclebaar, wat ze een milieuvriendelijke optie maakt in het groeiende bewustzijn rond duurzaamheid.

Verder zijn PP blokbodemzakken aanpasbaar qua design en bedrukking, wat merken de mogelijkheid biedt om hun logo, informatie over het product of andere marketingboodschappen opvallend te presenteren. Dit maakt ze niet alleen functioneel, maar ook een effectief marketinginstrument. Of het nu gaat om de verpakking van koffie, thee, snoepgoed, of non-food items zoals cosmetica of klein textiel, PP blokbodemzakken bieden een veelzijdige, aantrekkelijke en praktische verpakkingsoplossing.

Diamantzakken

Voor het maken van een prachtige fles verpakking, bieden diamantzakken uitkomst. Diamantzakken zijn net als blokbodemzakken gemaakt van kraakhelder PP (polypropyleen) plastic. Dit maakt ze uitermate geschikt voor een prachtige presentatie die een goede geschenkverpakking verdient. Leg ze in met een bodemkarton voor een extra stevige bodem.

Diamantzakken zijn goed op te vullen met diverse vrolijke opvulmaterialen, zoals het milieuvriendelijke houtwol opvulmateriaal. Maak de verpakking helemaal compleet met een stukje krullint en een cadeausticker.

Zijvouw zakken

Dan zijn er ook nog zijvouw zakken verkrijgbaar. Dit zijn plastic zakjes die zijn ingevouwen aan de zijkant. Hierdoor komt de zak als het ware 'omhoog' wanneer deze gebruikt wordt. Dit zorgt voor extra hoogteruimte in de zak en maakt ze dus handig voor het verpakken van o.a. brood en fruit. Zijvouw zakken van LDPE staan ook wel bekend als broodzakken. Het formaat met 35cm lengte is geschikt voor halve broden en het formaat van 50cm is geschikt voor hele broden.

Zijvouw zakken zijn verkrijgbaar in zowel LDPE als het stuggere HDPE plastic.

Vlakke zakken

Vlakke zakken zijn een essentieel onderdeel van de verpakkingsindustrie, bekend om hun eenvoud en veelzijdigheid. Vlakke zakken hebben geen extra zijvouwen en zijn gewoon plastic zakken die aan drie kanten zijn dichtgemaakt, met een opening aan één van de korte zijdes. Vlakke zakken worden vaak gebruikt voor het verpakken van kleine tot middelgrote items, variërend van voedingsproducten zoals snacks en bakkerijproducten tot industriële componenten en detailhandelproducten. Hun eenvoudige ontwerp maakt het makkelijk om producten snel in te pakken en te verzegelen, wat efficiëntie bevordert in verpakkingsprocessen.

De helderheid en transparantie van de materialen verbeteren de zichtbaarheid van de inhoud, wat belangrijk is in de retail- en voedingsindustrie. Daarnaast bieden vlakke zakken een glad oppervlak voor aangepaste bedrukkingen, waardoor bedrijven de mogelijkheid hebben om hun merk zichtbaar te maken en productinformatie duidelijk te communiceren.

Vlakke zakken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maten. De scheur- en doorsteekweerstand hangt af van het materiaal en de dikte, waardoor er voor vrijwel elke toepassing een geschikte vlakke zak is. Deze zakken bieden een kosteneffectieve, praktische en veelzijdige oplossing voor dagelijkse verpakkingsbehoeften en zijn een onmisbaar product in zowel commerciële als industriële omgevingen.

Afvalzakken

Geen enkel bedrijf kan zonder afvalzakken. We kennen dit product natuurlijk ook als vuilniszak. Afvalzakken zijn net als de meeste plastic zakken verkrijgbaar in allerlei kleuren en formaten. De meest gangbare kleuren voor vuilniszakken zijn zwart, blauw en transparant. In enkele gevallen kunnen ze ook in een andere kleur gemaakt worden.

Afvalzakken zijn niet alleen geschikt voor een standaard vuilnisbak: er zijn ook speciale containerzakken voor in Kliko’s en zogeheten bigbags waarin onder andere PET-flessen worden verzameld.

Kratzakken

Kratzakken zijn een specifiek type afvalzak, de standaardformaten zijn ontworpen om naadloos in kratten of dozen te passen. Ze worden veel gebruikt in de agrarische sector, voor het verpakken en transporteren van verse producten zoals fruit, groenten en bloemen. Deze zakken zijn cruciaal voor het behoud van de kwaliteit en versheid van deze producten tijdens opslag en transport.

Ze worden vaak gemaakt van dun, maar sterk polyethyleen van 20 micron, wat niet alleen lichtgewicht is maar ook een zekere mate van lucht- en vochtbarrière biedt. Dit is essentieel voor het behoud van de versheid van producten. Sommige kratzakken zijn ook voorzien van perforaties voor ventilatie, wat bijdraagt aan het verminderen van condensatie en het behouden van een optimale vochtigheidsbalans.

Gripzakjes

Een ander type plastic zak dat veel gebruikt wordt, zijn gripzakjes. Deze handige plastic zakjes met druksluiting worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Gripzakken worden met name gebruikt voor het opslaan en presenteren van kleine, losse items zoals schroeven, pennen, puzzelstukjes of knopen. Doordat ze transparant zijn, is de inhoud direct zichtbaar. Daarnaast zijn er gripzakjes met schrijfvlak verkrijgbaar, waar je op kunt schrijven wat er precies in zit.

Vacuumzakken

Vacuümzakken is een type plastic zak die absoluut niet mag ontbreken in dit rijtje. Deze stevige plastic zakken met een standaard dikte van 90 micron worden vooral gebruikt om voedingswaren vacuüm te trekken zodat deze langer vers blijven. Deze zakken werken door alle lucht uit de verpakking te verwijderen, waardoor een luchtdichte omgeving ontstaat die de groei van bacteriën en schimmels vertraagt. Daarbij zijn ze geschikt voor gebruik in de vriezer. Vacuümzakken voor voedsel zijn belangrijk, omdat ze dagelijks veel voedselverspilling tegengaan.

Vacuümzakken zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, groenten en zelfs gedroogde voedingsmiddelen zoals noten en granen.

Beugelzakken

Beugelzakken zijn zakken die standaard aan een beugel zitten. De zakken zijn aan de bovenkant opgehangen aan twee perforatiegaten, waardoor ze gemakkelijk van de houder afgescheurd kunnen worden.

Veel beugelzakken zijn daarbij voorzien van microperforatie. Dit zijn hele kleine gaatjes in het plastic die zorgen dat condensatie in de zak aanzienlijk verminderd wordt. Daarom zien we beugelzakken vaak terug op de selfservice van de broodafdeling in supermarkten, zodat versgebakken croissantjes ook vers blijven en niet klef worden.

Aardappelzakken

Aardappelzakken met luchtgaten zijn speciaal ontworpen voor de opslag en het transport van aardappelen, en ze spelen een cruciale rol in het behouden van de kwaliteit en versheid van dit veelgebruikte voedingsmiddel. Deze zakken zijn vervaardigd uit LDPE, een materiaal dat bekend staat om zijn flexibiliteit, sterkte en duurzaamheid. Dit maakt ze bestand tegen scheuren en perforaties, wat essentieel is voor het beschermen van de inhoud tijdens transport en opslag.

Plastic zakjes kopen

Ben je zelf aan het overwegen om plastic zakken te kopen? Bestel ze dan bij een betrouwbare verpakkingen groothandel, dan weet je zeker dat de kwaliteit en levering van jouw plastic zakken altijd dik in orde zijn.