Wegwerp plastic verboden in 2021?
Er zijn vele ontwikkelingen gaande binnen de EU wat betreft wegwerp plastic. Maar wat veranderd er precies? En vanaf wanneer?
Op 1 januari 2021 gaat er een nieuwe Europese wetgeving van kracht. Deze wet bepaald dat wegwerp plastic, of single use plastics, worden verboden. Voorbeelden van deze zogenaamde single use plastics zijn o.a. wegwerpbestek, wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes.
80% van het huidige zwerfafval op zee wordt momenteel veroorzaakt door plastic. De producten die vallen onder de nieuwe wetgeving zijn goed voor meer dan 70% van dit plastic zwerfafval. Doordat het erg lang duurt voordat plastic is afgebroken hopen deze producten zich op in zeeën, oceanen en stranden. De overblijfselen van deze plastic producten worden gevonden in dieren en uiteindelijk dus ook in de menselijke voedselketen.
Voor vele van deze producten zijn goede milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar. Zoals bagasse borden, hout wegwerp bestek en papieren rietjes. Aan de beschikbaarheid van alternatieven zal het dus gelukkig niet liggen. Door deze ban op de wegwerp plastics zal dit aanbod zich alleen maar uitbreiden. Omdat de productie hiervan omhoog gaat is de verwachting ook dat de prijzen hiervan concurrerender worden.
Een ander punt wat is opgenomen in de wetgeving is dat 90% van de plastic flessen per 2029 moet worden ingezameld. Vanaf 2025 moet elke plastic fles voor tenminste 25% uit gerecycled plastic bestaan. En vanaf 2030 moet dit percentage zijn opgelopen tot minimaal 30%.
Ook worden de producenten van visgerei en de tabaksindustrie gewezen op de vervuiling die hun producten veroorzaken. De filers van de sigaretten vormen al jaren een grote vorm van irritatie en is tevens het meest gevonden afval op de Europese stranden. De tabaksindustrie wordt daarom verplicht de negatieve milieueffecten van de plastic filters te communiceren door middel van etikettering op de sigaretten pakjes.
Al deze normen zijn gesteld door de EU, het is nu aan de EU-landen om deze normen op te nemen in het nationaal recht. En er op deze manier ook sancties aan te binden voor het niet navolgen hiervan.
Een ingrijpende maatregel in vooral de foodsector. Hoe eventuele wetgeving zich gaat ontwikkelen op andere gebieden valt nog even te bezien. Denk bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheden palletfolie en andere verpakkingsplastics. En welke impact deze hebben op het milieu.
Houd voor ontwikkelingen op dit gebied onze blog nauwlettend in de gaten!