Vaak een lastige vraag waar men vaak niet 1,2,3 het antwoord op weet. Niet alle bakjes zijn natuurlijk magnetron geschikt. Logisch ook want meestal zijn deze bakjes iets meer aan de prijs. De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst: Microwave safe of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor:
uitleg symbolen

Maar hoe zit het met de rest? Cups en menubakken worden vervaardigd van diverse soorten materiaal. Ten alle tijden staat het gebruikte materiaal vermeld op het bakje.
De meest voorkomende zijn: PP, PS, CPET, PET en OPS. Hieronder zullen allen kort beschreven worden. Zo kunt u beter geïnformeerd een keuze maken welk type het best aansluit op uw verpakkings needs.

PP

PP verpakkingen worden zeer veel gebruikt. Het is warmtebestendig tot 110ᵒC. Wanneer het materiaal onder de 0ᵒC komt blijft het bruikbaar maar is het wel brozer. De transparante versie van het materiaal heeft een melkachtig van kleur. Het is goed geschikt voor de magnetron en is tevens vet- en oliebestendig.
De PP (CoPo) is een type dat meer geschikt is voor diepvriesdoeleinden en is tot wel -40ᵒC goed hanteerbaar. PP bakken worden veel gebruikt voor het verpakken magnetronmaaltijden. PP wordt ook veel verwerkt in verzegelbare, lekvrije bakjes.

PS

PS cups en deksels worden veel gebruikt waarbij presentatie het hoofddoel is. De glasheldere cups zijn goed geschikt voor bijvoorbeeld koude sausen en rauwkost bakjes. De maximale temperatuur waarin het materiaal goed bruikbaar blijft is 95ᵒC en kan tevens goed in de diepvries met een minimale temperatuur van -20ᵒC.
De bakjes zijn niet geschikt voor magnetron gebruikdaar deze beginnen te smelten. Deze zijn echter wel goed bedrukbaar. PS cups ziet u veel voor het verpakken van sauzen, als rauwkostbakjes en bakjes voor o.a. olijven en noten.

CPET

CPET verpakkingen zijn de bakjes die u moeiteloos in de oven kunt plaatsen met een maximale temperatuur van 220ᵒC. De bakjes zijn zeer goed bestand tegen vet en olie en goed hersluitbaar. Ook de diepvries is voor dit materiaal geen enkel probleem. Het kan een temperatuur aan van -20ᵒC. CPET verpakkingen worden veelal gebruikt voor ovenmaaltijden.

PET

PET staat voor Polyethyleentereftalaat en is een materiaal dat veelal wordt gebruikt voor een mooie presentatie. Het glasheldere materiaal kan goed worden gevormd en worden ingevroren tot wel -30ᵒC. Het materiaal is niet geschikt voor magnetron en/of oven gebruik. PET wordt veel verwerkt in o.a. flessen.

OPS

OPS bakjes zijn zeer glansrijk. Het plastic is hard en stijf en meestal zeer dun. De bakjes zijn niet geschikt voor magnetron, oven of diepvries. Wat deze bakjes interessant maakt is vooral de prijsstelling. De bakjes zijn zeer veel gebruikt voor fruit.

Voorbeelden bakjes

Toch nog vragen over materiaal kwaliteiten of advies nodig welke verpakkingen het beste geschikt zijn voor uw verpakkingsdoeleinden? Neem contact met ons op en wij zullen u van harte te woord staan.