Is uw bakje geschikt voor magnetron gebruik?
Kan mijn bakje in de magnetron? Vaak een lastige vraag waar men niet 1,2,3 het antwoord op weet. Niet alle maaltijdbakjes zijn magnetron geschikt. Logisch ook want meestal zijn deze bakjes prijziger dan standaard plastic bakjes. Het gebruikte materiaal en de kwaliteit beïnvloeden de prijs van de verschillende maaltijdbakken. De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor:

Maar hoe zit het met de rest? Cups en menubakken worden vervaardigd van diverse materialen, veelal varianten van plastic. Ten alle tijden staat het gebruikte materiaal vermeld op het bakje. De meest voorkomende zijn: PP, PS, CPET, PET en OPS. Hieronder zullen allen kort beschreven worden. Zo kunt u beter geïnformeerd een keuze maken welk type het best aansluit op uw verpakkingsbehoefte.
Voor recycle symbolen en overige verpakkingssymbolen leest u ons blog over symbolen op verpakkingen.
PP (Polypropyleen)
PP verpakkingen worden zeer veel gebruikt. Het is warmtebestendig tot 110ᵒC. Wanneer het materiaal onder de 0ᵒC komt blijft het bruikbaar maar is het wel brozer. De transparante versie van het materiaal is melkachtig van kleur. PP is goed geschikt voor de magnetron en is tevens vet- en oliebestendig, waardoor het niet gaat lekken.
De PP (CoPo) is een type dat meer geschikt is voor diepvriesdoeleinden en is tot wel -40ᵒC goed hanteerbaar. PP bakken worden veel gebruikt voor het verpakken magnetronmaaltijden. PP wordt ook veel verwerkt in verzegelbare, lekvrije bakjes.
PS (Polystyreen)
PS cups en deksels worden veel gebruikt voor een mooie presentatie van food. De glasheldere cups zijn goed geschikt voor bijvoorbeeld koude sausen of als rauwkost bakjes. De maximale temperatuur waarin het materiaal goed bruikbaar blijft is 95ᵒC en PS kan goed in de diepvries met een minimale temperatuur van -20ᵒC.
De bakjes zijn niet geschikt voor magnetron gebruik, daar deze beginnen te smelten. Deze zijn echter wel goed bedrukbaar. PS cups ziet u veel voor het verpakken van sauzen, als rauwkostbakjes en bakjes voor o.a. olijven en noten.
CPET (Crystallized polyethylene terephthalate)
CPET verpakkingen zijn de bakjes die u moeiteloos in de oven kunt plaatsen met een maximale temperatuur van 220ᵒC. Deze plastic soort is een bewerkt soort PET-plastic. Door deze bewerking kan het materiaal veel meer hebben dan gewone PET-verpakkingen. De bakjes zijn zeer goed bestand tegen vet en olie en goed hersluitbaar. Ook de diepvries is voor dit materiaal geen enkel probleem. Het kan een temperatuur aan van -20ᵒC. CPET verpakkingen worden veelal gebruikt voor ovenmaaltijden.
PET (Polyethyleentereftalaat)
PET is een materiaal dat veelal wordt gebruikt voor een mooie presentatie. Het glasheldere materiaal kan goed worden gevormd en worden ingevroren tot wel -30ᵒC. Het materiaal is niet geschikt voor magnetron en/of oven gebruik. PET wordt veel verwerkt in o.a. water- en sapflessen (met de welbekende oranje dop).
OPS
OPS bakjes zijn zeer glansrijk. Het plastic is hard en stijf en meestal zeer dun. De bakjes zijn niet geschikt voor magnetron, oven of diepvries. Wat deze bakjes interessant maakt is vooral de prijsstelling. De bakjes worden zeer veel gebruikt om fruit in te verpakken, zoals druiven of aardbeien.

Toch nog vragen over materiaal kwaliteiten of advies nodig welke verpakkingen het beste geschikt zijn voor uw verpakkingsdoeleinden? Neem contact met ons op en wij zullen u van harte te woord staan.