Is uw bakje geschikt voor magnetron gebruik?

magnetronbakjes

Het is een vraag die we vaak tegenkomen: "Kan mijn bakje in de magnetron?" Het antwoord is niet altijd eenvoudig, omdat niet alle maaltijdbakjes geschikt zijn voor de magnetron. Bovendien zijn de bakjes die wel magnetronbestendig zijn vaak duurder dan standaard plastic bakjes. Dit komt door het gebruikte materiaal en de kwaliteit, die beide de prijs van de verschillende maaltijdbakken beïnvloeden.

Herkennen van magnetronbestendige bakjes

Hoe weet je dan welke bakjes wel in de magnetron kunnen? Bakjes die magnetronbestendig zijn, worden vaak aangegeven met de tekst "microwave safe" (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor.

Symbolen die te vinden kunnen zijn op magnetronbakjes
Symbolen die te vinden kunnen zijn op magnetronbakjes

Verschillende materialen en hun eigenschappen

Cups en menubakken worden gemaakt van diverse materialen, meestal varianten van plastic. Het gebruikte materiaal staat altijd vermeld op het bakje. De meest voorkomende zijn: PP, PS, CPET, PET en OPS. Hieronder beschrijven we elk van deze materialen kort, zodat je beter geïnformeerd een keuze kunt maken welk type het best aansluit op jouw verpakkingsbehoefte.

Voor informatie over recyclingsymbolen en andere verpakkingssymbolen, lees je ons blog over symbolen op verpakkingen.

PP (Polypropyleen)

PP verpakkingen worden veel gebruikt. Ze zijn warmtebestendig tot 110ᵒC en blijven bruikbaar (maar brozer) onder de 0ᵒC. De transparante versie van PP heeft een melkachtige kleur. PP is geschikt voor de magnetron en is vet- en oliebestendig, waardoor het niet gaat lekken. De variant PP (CoPo) is beter geschikt voor diepvriesdoeleinden en is tot -40ᵒC goed hanteerbaar. PP bakken worden vaak gebruikt voor magnetronmaaltijden en in verzegelbare, lekvrije bakjes.

PS (Polystyreen)

PS cups en deksels worden vaak gebruikt voor een mooie presentatie van voedsel. Ze zijn goed geschikt voor bijvoorbeeld koude sauzen of als rauwkostbakjes. PS kan goed tegen temperaturen tot 95ᵒC en in de diepvries tot -20ᵒC. Echter, PS bakjes zijn niet geschikt voor de magnetron, omdat ze beginnen te smelten. Ze zijn wel goed bedrukbaar en worden vaak gebruikt voor sauzen, rauwkost en bakjes voor olijven en noten.

CPET (Crystallized polyethylene terephthalate)

CPET bakjes kunnen zonder problemen in de oven, tot een maximale temperatuur van 220ᵒC. Dit type plastic is een bewerkte variant van PET-plastic, waardoor het meer kan weerstaan dan gewone PET-verpakkingen. De bakjes zijn zeer goed bestand tegen vet en olie en goed hersluitbaar. Ook de diepvries is voor dit materiaal geen probleem, tot een temperatuur van -20ᵒC. CPET verpakkingen worden vaak gebruikt voor ovenmaaltijden.

PET (Polyethyleentereftalaat)

PET wordt vaak gebruikt voor een mooie presentatie. Het heldere materiaal kan goed worden gevormd en ingevroren tot -30ᵒC. Echter, PET is niet geschikt voor magnetron en/of oven. PET wordt veel verwerkt in water- en sapflessen.

OPS

OPS bakjes hebben een hoge glans. Het plastic is hard en stijf, en meestal heel dun. Deze bakjes zijn niet geschikt voor de magnetron, oven of diepvries. Wat ze interessant maakt, is vooral de prijs. Ze worden veel gebruikt om fruit in te verpakken, zoals druiven of aardbeien.

Heb je toch nog vragen over materiaalkwaliteiten of heb je advies nodig over welke verpakkingen het beste geschikt zijn voor jouw verpakkingsdoeleinden? Neem dan contact met ons op en wij zullen je graag helpen.

Verschillende materialen plastic en hoe ze eruit zien
Verschillende materialen plastic en hoe ze eruit zien

Op zoek naar bakjes? Bekijk dan onze pagina met bakjes. Heb je hulp nodig bij het zoeken van de juiste bakjes? Neem dan contact met ons op.