Wat betekenen de symbolen op mijn verpakking?

U ziet ze overal, symbolen op allerlei soorten verpakkingen. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk?

Een hoop symbolen groeperen producten om ze in de juiste afvalverwerking te krijgen, dit ten behoeve van recycling. Uiteraard zijn er ook een hoop pictogrammen die iets zeggen over hoe het product behandeld dient te worden. Is het product geschikt voor voedselverwerking, is het breekbaar en voldoet het aan bepaalde keurmerken?

Bij het versturen van artikelen moeten de vervoerders en ontvangers zo nu en dan op de hoogte worden gebracht over hoe het pakket te behandelen. Dit gebeurt door middel van stickers met de volgende symbolen:

Symbolen op verzendverpakkingen

Breekbaar

Dit symbool geeft aan dat de inhoud van de doos breekbaar is. Behandel deze voorzichtig.

Het symbool voor breekbare inhoud
Het symbool voor breekbare inhoud

Drooghouden

De paraplu geeft aan dat de desbetreffende doos droog gehouden dient te worden.

Het symbool voor doos droog houden
Het symbool voor doos droog houden

This side up

De omhoog wijzende pijlen geven aan dat de inhoud in deze staat vervoerd dient te worden. Materialen in de verpakking kunnen lekken, of mag niet rusten op de zwakke zijde van een artikel.

Het symbool voor deze kant omhoog
Het symbool voor deze kant omhoog

Foodsafe

Wanneer dit symbool staat weergegeven op de verpakking kunt u dit product gebruiken voor het opslaan of verwerken van voedsel.
Het 'FOODSAFE' logo is terug te vinden op onder andere cups en deksels, lege flessen en latex-handschoenen.

Het symbool voor foodsafe
Het symbool voor foodsafe

Verschillende keurmerken op verpakkingen

Ook komt u ongetwijfeld vele soorten keurmerken tegen op verpakkingen. Dit is wat de logo's van keurmerken betekenen:

  • Het CE-keurmerk geeft aan of een product voldoet aan de regels voor de Europese Commissie Ruimte
  • Het EKO-keurmerk geeft aan of een product vervaardigd is van biologische landbouw.
  • Het FSC-keurmerk geeft aan of een product vervaardigd is van hout uit verantwoord bosbeheer
  • Het KEMA-keurmerk geeft aan of een product voldoet aan de regels voor veiligheid omtrent elektronische producten.
De verschillende keurmerken voor verpakkingen
De verschillende keurmerken voor verpakkingen

De symbolen voor recycling

Voor het juist recyclen van producten zijn er diverse soorten symbolen. De bekendste is misschien wel het logo voor de glasbak:

Symbool voor recyclen in de glasbak
Symbool voor recyclen in de glasbak


Over het algemeen bestaan de recyclingsymbolen uit drie rondlopende pijlen in de vorm van een driehoek met in het midden een nummer. Dit nummer geeft aan waarvan het materiaal het product is gemaakt.

Hierbij een kort overzicht van de meest voorkomende recycling symbolen:

PET

Pet staat voor Polyethyleentereftalaat. PET is een polyester kunststof die wordt gebruikt voor de fabricatie van o.a. petflessen en andere verpakkingen voor voedingsmiddelen. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het volledig recyclebaar is. Zoals elke polyester is PET gevoelig voor water en thermische degradatie.

Symbool voor het recyclen van PET-verpakkingen
Symbool voor het recyclen van PET-verpakkingen

HDPE

HDPE is een afkorting voor High Density Polyetheen. Dit is een vorm van plastic die zeer veel wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het wordt gemaakt van petroleum. Vandaar dat de prijs hiervan onderhevig is aan de olieprijs. Ook HDPE is een plastic die goed recyclebaar is. HDPE plastic wordt veel gebruikt voor de vervaardiging van o.a. markttassen, flessendoppen, plastic zakjes maar ook voor vuilnisemmers en etensbakjes.

Symbool voor het recyclen van HDPE-verpakkingen
Symbool voor het recyclen van HDPE-verpakkingen

PVC

PVC betekent Polyvinylchloride. PVC is goedkoop en eenvoudig te bewerken. Om deze reden wordt het dan ook veel gebruikt in verschillende takken van industrie ter vervanging van o.a. hout en beton.

Omdat PVC in vrijwel elk denkbare vorm kan worden gegoten en te fabriceren is in vele diverse kleuren zijn er vele toepassingen. Er wordt o.a. veel speelgoed van PVC gemaakt.

Een nadeel van PVC is dat het een bekritiseerde grondstof is. Dit is zo vanwege de loodhoudende stabilisatoren en gechloreerde koolwaterstoffen die bij de verbranding vrij komen. Sinds 2006 wordt zo veel mogelijk vervangen door organische en op tin gebaseerd stabilisatoren.

Symbool voor het recyclen van PVC-verpakkingen
Symbool voor het recyclen van PVC-verpakkingen

LDPE

LDPE staat voor Low Density Polyetheen. Net als HDPE folie wordt ook LDPE vervaardigd van olie. Eigenschappen van LDPE zijn dat het vrij zacht en taai is. Ook is het waterafstotend en een goede isolator. LDPE wordt in de verpakkingen veel gebruikt voor o.a. draagtassen. Vele soorten en maten bedrukte en onbedrukte draagtassen worden hiervan gemaakt. Ook wordt het veel gebruikt voor cups en deksels.

Symbool voor het recyclen van LDPE-verpakkingen
Symbool voor het recyclen van LDPE-verpakkingen

PP

PP is Polypropeen. Het staat vooral bekend voor de zeer brede toepassingen. Zo zijn de Australische bankbiljetten hiervan gemaakt. Maar vanwege de kracht hiervan zijn ook auto onderdelen van PP. Andere voordelen van het materiaal zijn dat het bijvoorbeeld blijft drijven. Ideaal voor de botenindustrie.

Symbool voor het recyclen van PP-verpakkingen
Symbool voor het recyclen van PP-verpakkingen

PS

PS klinkt bekender dan Polystyreen. Dit is een kunstof die maar een beperkte hoeveelheid last kan dragen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. tempex of isomo, beter bekend als piepschuim. Ook werden er veel snackbakjes van gemaakt. Recentelijk zijn deze echter vervangen door PP materiaal doordat deze beter bestand zijn tegen hitte.

Symbool voor het recyclen van PS-verpakkingen
Symbool voor het recyclen van PS-verpakkingen

Overige

Onder de overige materialen vallen o.a. plexiglas, nylon en kevlar. Voor veelvoorkomende overige producten zijn ook nummers aangemaakt. Denk hierbij aan hout, staal, papier, katoen, diverse kleuren glas en aluminium.

Symbool voor het recyclen van overige verpakkingen
Symbool voor het recyclen van overige verpakkingen

Vragen over vreemde symbolen op uw verpakkingen? Wij staan voor u klaar om deze te beantwoorden!