Symbolen

U ziet ze overal, symbolen op allerlei soorten verpakkingen. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk?

Een hoop symbolen groeperen producten om ze in de juiste afvalverwerking te krijgen, dit ten behoeve van recycling. Uiteraard zijn er ook een hoop pictogrammen die iets zeggen over de handelswijze van het product. Is het product geschikt voor voedselverwerking, is het breekbaar en voldoet het aan betaalde keurmerken?

Bij het versturen van artikelen moeten de vervoerders en ontvangers zo nu en dan op de hoogte worden gebracht over hoe het pakket te behandelen.

Breekbaar

Dit symbool geeft aan dat de inhoud van de doos breekbaar is. Behandel deze voorzichtig.

Drooghouden

De paraplu geeft aan dat de desbetreffende doos droog gehouden dient te worden.

This side up

De omhoog wijzende pijlen geven aan dat de inhoud in deze staat vervoerd dient te worden. Materialen in de verpakking kunnen lekken, of mag niet rusten op de zwakke zijde van een artikel.Wanneer dit symbool staat weergegeven op de verpakking kunt u dit product gebruiken voor het opslaan of verwerken van voedsel.
Het 'FOODSAFE' logo is terug te vinden op onder andere cups en deksels, lege flessen en latex-handschoenen.


Ook komt u ongetwijfeld vele soorten keurmerken tegen op de verpakkingen. Deze geven aan of een product voldoet aan de regels voor de Europese Commissie Ruimte, of een product vervaardigd is op biologische landbouw, het product is vervaardigd van hout uit een verantwoord bosbeheer en of een elektrisch product veilig is.

Voor het juist recyclen van producten zijn er diverse soorten symbolen. Denk aan het logo voor de glasbak:


Over het algemeen bestaan de symbolen uit drie rondlopende pijlen in de vorm van een driehoek met in het midden een nummer. Dit nummer geeft aan waarvan het materiaal het product is gemaakt.

Hierbij een kort overzicht van de meest voorkomende recycling symbolen.

PET

Pet staat voor Polyethyleentereftalaat. PET is een polyester kunststof die wordt gebruikt voor de fabricatie van o.a. petflessen en andere verpakkingen voor voedingsmiddelen. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het volledig recycleerbaar is. Zoals elke polyester is PET gevoelig voor water en thermische degradatie.

HDPE

HDPE is een afkorting voor High Density Polyetheen. Dit is een vorm van plastic die zeer veel wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het wordt gemaakt van petroleum. Vandaar dat de prijs hiervan onderhevig is aan de olieprijs. Ook HDPE is ene plastic die goed recyclebaar is. HDPE plastic wordt veel gebruikt voor de vervaardiging van o.a. markttassen, flessendoppen, plastic zakjes maar ook voor vuilnisemmers en etensbakjes.

PVC

PVC betekend Polyvinylchloride. PVC is goedkoop en eenvoudig te bewerken. Om deze reden wordt het dan ook veel gebruikt in verschillende takken van industrie ter vervaning van o.a. hout en beton. Omdat PVC in vrijwel elk denkbare vorm kan worden gegoten en te fabriceren is in vele diverse kleuren zijn er vele toepassingen. Er wordt o.a. veel speelgoed van PVC gemaakt. Een nadeel van PVC is dat het een bekritiseerde grondstof is. Dit is zo vanwege de loodhoudende stabilisatoren en gechloreerde koolwaterstoffen die bij de verbranding vrij komen. Sinds 2006 wordt zo veel mogelijk vervangen door organische en op tin gebaseerd stabilisatoren.

LDPE

LDPE staat voor Low Density Polyetheen. Net als HDPE folie wordt ook LDPE vervaardigd van olie. Eigenschappen van LDPE zijn dat het vrij zacht en taai is. Ook is het waterafstotend en een goede isolator. LDPE wordt in de verpakkingen veel gebruikt voor o.a. draagtassen. Vele soorten en maten bedrukte en onbedrukte draagtassen worden hiervan gemaakt. Ook wordt het veel gebruikt voor cups en deksels.

PP

PP is Polypropeen. Het staat vooral bekend voor de zeer wijde toepassingen. Zo zijn de Australische bankbiljetten hiervan gemaakt. Maar vanwege de kracht hiervan zijn ook auto onderdelen van PP. Andere voordelen van het materiaal zijn dat het bijvoorbeeld blijft drijven. Ideaal voor de botenindustrie.

PS

PS is klinkt bekender dan Polystyreen. Dit is een kunstof die maar een beperkte hoeveelheid last kan dragen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. tempex of isomo, beter bekend als piepschuim. Ook werden er veel snackbakjes van gemaakt. Recentelijk zijn deze echter vervangen door PP materiaal doordat deze beter bestand zijn tegen hitte.

Overige

Onder de overige materialen vallen o.a. plexiglas, nylon en kevlar. Voor veelvoorkomende overige producten zijn ook nummers aangemaakt. Denk hierbij aan hout, staal, papier, katoen, diverse kleuren glas en aluminium.

Vragen over vreemde symbolen op uw verpakkingen? Wij staan voor u klaar om deze te beantwoorden!