Duurzame verpakkingen in de e-commerce
96% van de Nederlanders plaatst wel eens online een bestelling. En met een aandeel van bijna € 24 miljard in 2018, is de e-commerce een markt die zeer groot is. Natuurlijk worden erbij al deze orders flink wat verpakkingen gebruikt. Zowel duurzaam als minder duurzaam.
In een markt waar de consument steeds bewuster wordt, worden steeds hogere eisen aan deze verpakkingen gesteld. Duurzaam krijgt een steeds prominentere plek en uit diverse onderzoeken is gebleken dat de consument zelfs bereid is hier extra voor de betalen.
De termen Reduce, Reuse en Recycle zijn reeds bekende termen, maar hoe worden deze in de e-commerce toegepast? En wat zijn de persepctieven voor de toekomst?
De term reduce gaat omtremt het reduceren van het aantal verpakkingen. Vaak worden er onnodig veel plastic zakjes gebruikt die om producten heen zitten. Bij Ikea werden deze voorheen in allemaal verschillende zakjes gedaan. Tegenwoordig worden deze in 1 zakje met een vakverdeling gedaan om zo minder zakjes te gebruiken.
Ook een grote webshop als Bol.com heeft bijvoorbeeld reeds aangekondigd niet meer onnodig omdozen om de verpakkingen te plaatsen. Op jaarbasis zijn dit zo'n 3.5 miljoen dozen. Natuurlijk ontkom je er niet altijd aan en zijn verpakkingen nodig voor het transport, om te zorgen dat het product bij elkaar blijft of om de consument te informeren.
Bij reuse is het idee om verpakkingen te voorzien van een tweede leven. Dat zij na het gebruik van het verpakken nog een tweede functie genieten. Denk bijvoorbeeld aan een verzendverpakking die gevouwen kan worden tot kledinghanger. Of een verpakking voor een kabel die kan worden afgescheurd tot een aantal kabelbinders.
Nieuwe dozen kunnen tegenwoordig ook van een dermate goede kwaliteit worden gemaakt dat deze na gebruik een nieuw leven krijgen. Zij kunnen dienen als een goede opslag doos. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij bananen dozen.
De fabrikant wordt in dit geval wel gedwongen goed na te denken over het ontwerp van de verpakking. Het scheelt daarentegen aanzienlijk in de afval die soms onnodig wordt gecreeert.
Recyle is een term waar iedereen wel bekend mee is. Consumenten worden ook steeds meer aangespoort om producten te recyclen. Denk bijvoorbeeld aan de PMD containers. Grote hoeveelheden plastic kunnen hierdoor worden recycled. In de e-commerce is het aanbod in recycled materiaal steeds breder aan het worden.
Men kan beschikken over dozen met 50% recyclede vezels. Op deze manier hoeven er minder bomen te worden gekapt voor karton.
Ook worden er nu palletfolies gemaakt van bio-based materiaal. Aangezien dit producten zijn die in nagenoeg elk magazijn wel worden gebruikt zijn dit stappen die grote impact kunnen krijgen.
In februari van 2019 is er een plan gepresenteerd door Thuiswinkel.org met doelstellingen om deze verduurzaming kracht bij te zetten.
Korte samenvatting van deze doelstellingen:
- Een verzendverpakking zal alleen worden toegepast wanneer één of meer verpakkingsredenen van toepassing zijn, waarbij marketing niet de enige reden mag zijn om te verpakken.
- Opvulmaterialen niet meer gebruiken, alleen wanneer dit strikt noodzakelijk is voor de bescherming van het product.
- Reductie van 10% lucht ten opzichte van 2018. Deze reductie zal met name voortkomen uit de pakketten die met de hand worden ingepakt.
- 10% van de in aanmerking komende producten zullen in een herbruikbare verpakking worden verzonden, mits de pilot succesvol is geweest.
- Alle verzendzakken zijn hersluitbaar.
- 100% van de consumenten wordt geïnformeerd over hoe de verpakking te scheiden. In het geval van een bedrukte verpakking kunnen de logo’s uit de weggooiwijzer worden meegedrukt.
- 100% gerecycled plastic in het geval van handmatig inpakken, mits er voldoende aanbod is.
- 50% gerecycled plastic in het geval van machinaal inpakken, mits er voldoende aanbod is.
Alle kartonnen verpakkingen zijn gemaakt van FSC/PEFC materiaal, en bevatten een zo hoog mogelijk percentage recyclede vezels.
Er is dus nog zeker werk aan de winkel!