Welk opvulmiddel is voor u het meest geschikt?

Iedereen die online dingen verkoopt, verzend wel eens wat. Of het nou via je eigen webshop is, bol.com of Marktplaats: er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij u in aanraking komt met het verzenden van verpakkingen.

Voor het versturen van producten worden diverse materialen gebruikt, ieder met zijn eigen unieke eigenschap. De meest gebruikte webshop verpakkingen zijn de welbekende doos of webshopbag, in combinatie met tape. En hoe zorg je ervoor dat je producten onbeschadigd van A naar B gaan? Precies, met opvulmateriaal.

Er zijn diverse soorten opvulmaterialen verkrijgbaar. De een professioneler dan de ander. Om u te helpen bij een keuze voor het geschikte opvulmateriaal, geeft dit blog een overzicht van de meest gebruikte opvulmaterialen met de daarbij behorende eigenschappen.

1. Flopak

Flopak (of opvulchips) is gemaakt van kleine schuimpjes. Dit ultralichte opvulmateriaal is stofvrij, antistatisch en verkrijgbaar in een biologisch afbreekbare variant. Het vulmateriaal is zelfblokkerend, en verschuift dus niet. Hierdoor verschuiven de producten in de doos amper en dat maakt de opvulchips een zeer betrouwbaar middel. Tevens kan het worden hergebruikt en goed doseerbaar. Flopak is verkrijgbaar in de kleuren beige en de biologisch afbreekbare groene en zwarte variant.

Flopak 

2. Luchtkussenfolie

Luchtkussenfolie wordt heel veel gebruikt in de verpakkingsbranche. We kennen de luchtkussenfolie ook onder de gangbare namen bubbeltjesfolie en noppenfolie.

Het luchtkussenfolie is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zo past het in ieder pakketje dat hierom vraagt. Standaard zijn er rollen van 50 cm, 75 cm, 100 cm, 150 cm en 200 cm hoog.

Het folie is gemakkelijk op maat te knippen en zeer stootbestendig. Vanwege deze eigenschappen wordt noppenfolie vaak gebruikt voor het verzenden van elektronica.

Bubbeltjesfolie is ook verkrijgbaar in een antistatische variant. Handig voor wanneer artikelen geen stof mogen aantrekken.  De folie wordt ook veel gebruikt met verhuizingen om de inboedel te beschermen.

Luchtkussenfolie, ook bekend als noppenfolie en bubbeltjesfolie

3. Luchtkussenzakjes

Luchtkussenzakjes zijn in feite plastic zakjes gevuld met lucht. Een zeer handig type vulmateriaal. Deze zakjes worden veelal leeg geleverd en gevuld door middel van een machine. Tegenwoordig kan je echter ook reeds gevulde zakjes kopen. Deze zijn per doos a 200 stuks verkrijgbaar.

Voorgevulde luchtkussenzakjes

4. Natronkraft

Natronkraft wordt veel gebruikt voor het verpakken van artikelen wanneer deze verzonden moeten worden. Door verschillende gradaties in gewicht is het ook gemakkelijk de juiste keuze te maken welke dikte te gebruiken. Kraft papier wordt ook gebruikt voor het opvullen van dozen. Doordat het stevige papier zeer robuust is maakt men hier graag gebruik van. Meestal worden hiervoor wel de dikkere varianten, 70 grams en 90 grams gebruikt. Natronkraft heeft daarbij de eigenschap dat het een neutrale kleur heeft en een milieuvriendelijke look.

Natronkraft is makkelijk te vouwen en beschermt uw product goed in de verzenddoos

5. Sizzlepak

Sizzlepak of spring fill wordt vooral gebruikt voor het opvullen van de luxere verpakkingen. Het heeft, zoals de naam al zegt, een springerig effect. Het van karton gemaakte materiaal is volledig composteerbaar. Sizzle pak is verkrijgbaar in diverse kleuren.

In de categorie van van opvulmaterialen voor de kerstpakketten en fruitmanden wordt ook vaak houtwol, cellofaanwol en papierwol gebruikt.

Buiten bovengenoemde opvulmaterialen zijn er ook minder bekende materialen om een veilige zending te waarborgen. Zo zijn er onder andere padpack papier, shredderkarton en vloeibare opvulling.  Bent u op zoek naar deze 'speciaaltjes'? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.