Poetspapier kopen: hier moet je op letten

Poetspapier kopen: hier moet je op letten

Op zoek naar poetspapier? Dan kom je er al snel achter dat er een grote keuze is aan variaties. De ene poetsrol kost een stuk meer dan de ander, de meters per rol verschillen aanzienlijk en codes als M1 en M2 komen om de hoek kijken. Weet jij ook niet meer welk soort poetspapier je moet kiezen?  

In dit blog leggen we je alles uit over de verschillende varianten poetspapier en welke poetsrol het meest geschikt is voor jouw business.

Absorptievermogen

Het absorptievermogen zegt iets over de mate van vochtopname van het poetspapier. Goedkoop poetspapier is vaak sneller verzadigd en gaat eerder lekken dan kwalitatief hoogwaardig poetspapier. In situaties waar vochtopname van vitaal belang is, zoals in de gezondheidszorg of de voedingsindustrie, kiest men vaak voor hoogwaardig poetspapier met een superieur absorptievermogen. Dit vermindert niet alleen het risico op lekken en morsen, maar zorgt er ook voor dat het poetspapier langer meegaat, waardoor kosten en afval worden verminderd. Poetspapier van het A-merk Tork heeft het hoogste absorptievermogen.

Merk: het grootste verschil in prijs

De grootste prijsverschillen in poetspapier zijn te verklaren door het merk. Het absolute A-merk poetsrollen is van het welbekende Tork. Tork rollen zijn gemaakt van nieuwe cellulosevezels en hebben een heel hoog absorptievermogen. Bovendien valt het papier van Tork rollen minder snel uit elkaar. De hoge kwaliteit verklaart ook gelijk het prijsverschil tussen echte Tork rollen en het huismerk poetsrollen.

Tork rollen worden door hun sterk absorberende eigenschappen veel gebruikt in ziekenhuizen en garages, maar ook door bijvoorbeeld tattooshops.

Aantal lagen

Poetspapier bestaat doorgaans uit 1 of 2 lagen. Een enkele laag poetspapier is dunner en wordt vaak gebruikt voor lichte taken, zoals het schoonmaken van glas of het afdrogen van de handen. 1-laags papier wordt vaak gebruikt op plekken met een hoge doorstroom, zoals scholen, openbare toiletten en drukbezochte evenementen.

Tweelaags poetspapier is dikker en sterker, wat het geschikter maakt voor zwaardere schoonmaakklussen, zoals het opvegen van gemorste vloeistoffen of het schoonmaken van oppervlakken met hardnekkig vuil. Tweelaags poetsrollen worden veel gebruikt in bijvoorbeeld garages, werkplaatsen en industriële omgevingen vanwege hun sterke structuur en verbeterde absorptievermogen. 2-laags poetsrollen hebben doorgaans de helft van het aantal meters op de rol t.o.v. de variant met één laag.

Grootte van de rol

Het is natuurlijk belangrijk dat een poetsrol goed in de dispenser past. De meest voorkomende poetspapier dispensers zijn de mini en midi dispensers. Mini en midi zijn tevens de meest voorkomende maat poetsrol.

Een minirol is perfect geschikt voor plaatsen met weinig ruimte of een lage doorstroom, zoals kleine sanitaire ruimtes of bedrijfskeukens. Een mini poetsrol van Tork wordt aangegeven met de code M1. Deze code correspondeert met de code op de dispenser.

Midirollen zijn iets groter en bieden meer papier per rol, wat ze geschikt maakt voor drukke omgevingen en schoonmaaktaken met een gemiddelde tot hogere doorstroom, zoals in restaurants, hotels, beurzen en drukke kantoren. De extra meters op de midi poetsrol maken het hiervoor een zeer geschikte optie, omdat de rollen langer meegaan en dus minder vaak aan vervanging toe zijn. De midi poetsrol van Tork wordt aangegeven met de code M2, zowel op de rol als de dispenser.  

Een uitzondering zijn grote werkplaats rollen: die hebben doorgaans een aparte standaard op de vloer.

Met of zonder kern

Poetsrollen zijn verkrijgbaar in 2 verschillende varianten: met en zonder kern.

  • Poetsrollen zonder kern (coreless) worden gemakkelijk vanuit het midden van de rol uitgenomen d.m.v een bijbehorende dispenser
  • Poetsrollen met kern zijn vergelijkbaar met een grote keukenrol en kunnen dus ook op een normale rolhouder geplaatst worden. De kern kan eenvoudig verwijderd worden, waardoor ook dit type rol in een dispenser geplaatst kan worden.

In het kort

Poetspapier bestaat uit meerdere varianten. Het grootste prijsverschil wordt veroorzaakt door de verschillen tussen het A-merk Tork en de huismerken. Waar Tork een hoger absorptievermogen heeft en geschikt is voor de echt zware klussen, is het huismerk ook prima geschikt voor de meeste toepassingen.

Verder kun je kiezen uit 1-laags en 2-laags poetsrollen, afhankelijk van het gebruik. Het type poetspapier wordt aangegeven met mini (M1) en midi (M2), waarvan het corresponderende nummer altijd in de dispenser terug te vinden is. Een uitzondering zijn grote rollen werkplaatspapier.

Toe aan nieuwe poetsrollen? Bestel ze voordelig in de webshop bij verpakkingen groothandel Baas Verpakkingen!