12 noodzakelijke bakkerij verpakkingen

12 noodzakelijke bakkerij verpakkingen

Heeft u een bakkerij? Dan kunt u niet zonder specialistische bakkerij verpakkingen. Bakkers hebben te maken met veel verschillende vormen en soorten baksels. Bij het inkopen kan het uitdagend zijn om de juiste verpakkingen te kiezen voor uw bakkerij. Daarom bespreken we in dit blog noodzakelijke verpakkingsmaterialen waar u als bakker écht niet zonder kunt.

Zijvouw zakken (broodzakken)

Voor het inpakken van normale broden zijn zijvouw zakken uitermate geschikt als verpakkingsmateriaal. Ze zijn gemaakt van flexibel LDPE materiaal en passen moeiteloos om ieder brood heen. Plastic zakken met zijvouw staan daarom ook wel bekend als broodzakken. De meest gangbare formaten hebben een lengte van 35cm (halve broodzakken) en 50cm (hele broodzakken).

Vlakke zakken

Vlakke zakken worden iets minder gebruikt, maar zijn ook erg handig voor het verpakken van speciale lekkernijen, zoals tulbanden. Baksels met ronde vormen worden vaak verpakt in vlakke zakken. Een zijvouw biedt dan geen meerwaarde. Bovendien is de vorm van een vlakke zak meer geschikt om ronde etenswaren mee in te pakken.

Papieren zakken

Witte papieren zakken krijgen de voorkeur als het gaat om het verpakken van hartige snack broodjes, zoals frikandelbroodjes, saucijzenbroodjes en pizzastukken. Witte zakken zijn ook uitermate geschikt voor een bedrukking met logo.

Inschuifkartons

Om snel gebakjes of speciale broodjes te verpakken biedt een inschuifkarton uitkomst. Deze handige kartonnetjes worden gebruikt om etenswaren snel in papieren zakken te schuiven, zonder dat de zakken het eten aanraken. Om deze reden worden ze ook wel zakkenschuivers genoemd. Door de hoogte van de inschuifkartons bent u er zeker van dat de etenswaren niet aan de zakken vast kleven. Inschuifkartons zijn zowel voorgevouwen als plat verkrijgbaar.

Gebaksdozen

Gebaksdozen of taartdozen zijn vanzelfsprekend noodzakelijk in de bakkerij. Taartdozen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Kies voor een gebaksdoos met venster als presentatie belangrijk is. Door het heldere venster is het voor consumenten goed zichtbaar welke taart er in de doos zit. Voor het verpakken van bestellingen zijn er ook taartdozen zonder venster beschikbaar. Deze zijn duurzamer, omdat er geen plastic in verwerkt zit. Gebaksdozen zijn altijd verkrijgbaar met verschillende dessins en prints.

Op zoek naar een goedkope oplossing om gebakjes en taart te verpakken? Zwanenhalsdozen zijn goedkope taartdozen. De handige zwanenhalsdoos is snel in elkaar te vouwen en sluit goed door de hoeken in elkaar te schuiven. Ze bieden dezelfde bescherming als normale taartdozen, maar zijn wat dunner en niet bedrukt.

Gebaksdozen zijn ook uitermate geschikt om te personaliseren met een bedrukking.

Rondellen en taartranden

Om te voorkomen dat gebak gaat plakken aan de verpakking, of om hygiënisch te consumeren zijn er zowel rondellen als taartranden. Rondellen zijn dunne, ronde plastic schijfjes die vaak gebruikt worden voor het verpakken en presenteren van losse gebakjes. Hiermee kan de consument het gebakje uit de doos pakken zonder vieze handen te krijgen.

Voor hele taarten wordt gebruikgemaakt van taartranden. Deze speciale papieren vellen zijn zowel rond als rechthoekig verkrijgbaar. Taartranden zijn altijd voorzien van mooie geschulpte randen, wat de presentatie zeker ten goede komt.

Aluminium schalen

Voor het bakken en verpakken van bijvoorbeeld boterkoeken bieden ronde aluminium schalen uitkomst. Aluminium is bestand tegen hoge temperaturen, waardoor ze gemakkelijk in de oven kunnen zonder te smelten of vervormen. Aluminium schalen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, zodat u voor iedere toepassing de juiste schaal kunt kopen.

Caisses

Caisses staan ook bekend als cupcakevormpjes. Het zijn voorgevouwen papiertjes in de vorm van een cupcake. Ze worden gebruikt voor het bakken en presenteren van kleine gebakjes zoals brownies en cupcakes. Caisses zijn uitermate geschikt om aan uw merkbekendheid te werken, omdat ze heel goed bedrukt kunnen worden aan zowel de binnen- als de buitenkant.

Chocoladeletterdozen (GK doosjes)

Tijdens de Sinterklaasperiode mogen chocoladeletterdozen natuurlijk niet ontbreken in de bakkerij. Deze doosjes, speciaal ontworpen voor het verpakken en presenteren van chocoladeletters, zijn voorzien van een venster aan de bovenkant waardoor de inhoud goed zichtbaar is. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor een prachtige presentatie in iedere toonbank. Ze zijn gemaakt van stevig goudkarton (vandaar de naam GK doosjes). Het goudkarton biedt zowel een mooie presentatie als een stevige bescherming van breukgevoelige chocoladeletters.

Feestdagen verpakkingen

De feestdagen zijn van oudsher een drukke tijd in de bakkerij. Tijdens Pasen, Sinterklaas en Kerst worden er veel tulbanden, chocoladeletters en boterletters gegeten. Om de verkopen van de bakkerij echt een boost te geven, zijn er speciale bakkerij verpakkingen voor de feestdagen beschikbaar. Naast speciale chocolade letter verpakkingen, zijn er bijvoorbeeld ook staafdozen voor Sinterklaas verkrijgbaar en natuurlijk mogen de stoldozen voor Kerst niet ontbreken in de vitrine.

Bakpapier

Deze laatste is niet echt een verpakking, maar mag natuurlijk niet ontbreken in iedere bakkerij: bakpapier. Bakpapier wordt in grote mate gebruikt voor iedere bakplaat die de oven in gaat. Met het professionele bakpapier van Baas Verpakkingen weet u zeker dat de bakplaten schoon blijven en dat er niets blijft kleven.

Bonus: papieren tasjes

Papieren tasjes worden niet gebruikt om direct voedsel te verpakken, maar ze zijn wel onmisbaar in de bakkerij. Met de steeds toenemende wetgeving op plastic tasjes kiezen veel bakkers voor een duurzaam alternatief: papieren tasjes. Tasjes van papier hebben een draagkracht tot wel 12kg, waardoor ze niet snel scheuren. Papieren tasjes zien we ze steeds vaker bij bakkerijen.