Grondstoffen tekorten?

Grondstoffen tekorten?

'We kunnen niet op tijd leveren..' Het wordt in de verpakkingswereld steeds vaker geroepen. En ook andere branches kunnen er niet meer omheen. Er is een gebrek aan grondstoffen en lange levertijden. Maar hoe komt het? En komt er een einde aan?

De coronapandemie heeft natuurlijk een flinke impact op de economie. Vele bedrijven hebben tijdelijk hun deuren moeten sluiten. Dit brengt diverse heftige gevolgen met zich mee. Zo ook in onder andere in de aluminium industrie. Doordat de vliegtuigbouw vorig jaar werd stilgelegd, werd er veel minder aluminium geproduceerd. Hierdoor zijn er geen restvoorraden aangelegd en is er nu een schrijnend tekort aan aluminium. Productiebedrijven die aluminium voor andere producten gebruiken merken momenteel dat de prijs hiervan vele malen hoger is dan voor corona.

In de wereld van verpakkingen zijn het momenteel vooral andere grondstoffen die moeilijk of veel duurder te leveren zijn. De meest voorkomende zijn op dit moment granulaatkorrels en papierpulp. Granulaatkorrels zijn korrels die de basis vormen  voor verpakkingsfolies. Doordat de prijs van de granulaatkorrels samenhangt met deze van de olie, is er een stijgende tendens te constateren. Inmiddels is deze stijging aan het stagneren, maar helaas zijn inmiddels diverse soorten plastic folie flink in prijs gestegen.

LDPE granulaatkorrels

Een ander aspect dat de prijs doet bewegen zijn natuurlijk de vervoerskosten. Door corona uitbraken bij diverse havens in China zijn deze tijdelijk gesloten geweest. Hierdoor kan de gevraagde capaciteit niet worden verwerkt en komt er een tekort aan containers. Dit doet de prijs per container natuurlijk opdrijven. Ook de bekende opstopping van het Suez kanaal heeft een negatief invloed gehad op de containerprijs. Volgens een recent artikel van de NOS is de prijs voor een container inmiddels bijna vertienvoudigd! Van zo'n $ 1.400 per container tot $13.500 per container. (bron: Artikel NOS 17 augustus 2021)

Vastgelopen Ever Given in het Suez Kanaal
Een kraan probeert de vastgelopen Ever Given los te graven in het Suez Kanaal

Een grondstof die veel aanleveringsproblemen ondervindt is papierpulp. Papierpulp wordt gebruikt voor het produceren van papieren artikelen zoals luxere toiletpapieren en kwalitatief hoogwaardige handdoekrollen. De stijgende containerprijzen worden doorberekend waardoor de prijs van papierpulp onder druk komt te staan. Er zijn inmiddels ook geluiden dat kartonnage fabrikanten tijdelijk zijn gesloten omdat zij niet aan bepaalde prijs- of leverafspraken kunnen voldoen. Hierdoor lopen productietijden bij de overige fabrikanten op, wat invloed heeft op de rest van de markt.

Maar komt er een einde aan? Diverse bronnen zoals Nieuwsuur zeggen dat het inderdaad gaat om een tijdelijke verhoging in prijzen en leveringsproblemen. Handelaren in grondstoffen willen namelijk ook profiteren van deze hoge prijs wat vaak leidt tot meer aanbieders. Meer aanbod doet daardoor de prijs weer dalen.

Ook zijn er steeds meer producenten die ervoor kiezen de grondstoffen meer lokaal te kopen. Zij vinden de afhankelijkheid van Azië te groot waardoor productieprocessen zicht meer richting Europa verplaatsen. Dit zorgt voor kortere levertijden en een stabielere prijs die niet afhankelijk is van de containerprijzen. Op korte termijn zal men het helaas nog wel even moeten doen met langere levertijden en hogere prijzen.