Een zeer bekend probleem en de nummer 1 ergernis bij Nederlanders, zwerfafval. De Europese Unie onderkent dit probleem ook en denkt mee aan een oplossing. Het streven is om per januari 2021 een wetgeving in te voeren, om de 10 meest gevonden plastic zwerfafval, te verbieden, zo niet het gebruik hiervan te ontmoedigen.

Even wat cijfers op een rij.

  • De 10 meest gevonden Single Use Plastic (SUP) op Europese stranden, zorgen voor 43% van de totale oceaanvervuiling.
  • Visspullen zorgen voor een aanvullende 27% van de totale oceaanvervuiling.

De Europese Commissie gaat actie ondernemen om op deze gebieden, welke 70% van de vervuiling veroorzaken, een wetgeving te introduceren welke deze zal verbieden.

87% van de Europeanen is bezorgt over de milieu impact welke plastic heeft voor het milieu. Uiteraard hebben zij daar ook hun ideeën bij hoe o.a. de verpakkingsindustrie dit probleem kan aanpakken.

  • 94% vindt dat verpakkingen moeten worden ontworpen om goed recyclebaar te zijn.
  • 94% vindt dat de verpakkingsindustrie zou moeten proberen om minder plastic te gebruiken
  • 90% vindt dat lokale overheden zich meer moeten bezig houden met faciliteren van afvalverwerking
  • 89% vindt dat de gebruikers beter geïnformeerd moeten worden hoe minder plastic afval te veroorzaken.
  • 61% vindt dat de consument zou moeten bijdragen wanneer zij SUP gebruiken

Opvallend is dat de ondervraagden nagenoeg allen vinden dat er vanuit de overheid en de verpakkingsindustrie een slag gemaakt moet worden op het gebied van plastic. En dat men er niet heel happig op is wanneer er vanuit de consument een bijdrage wordt verlangd.

Schildpad-plastic-tas

Maar welke producten vallen nou onder de Single Use Plastic?
Hieronder een lijstje met de 10 meest gevonden SUP

Plastic draagtassen
Een artikel dat al eerder in de ban is gegaan, de plastic draagtassen. Onder speciale omstandigheden nog wel gratis te verstrekken maar veelal tegen betaling. De eerdere maatregelen hebben wel zijn uitwerking gehad. Het gebruik van de eenmalige plastic draagtassen is verminderd met wel 70%!
Plastic bestek
Hieronder vallen de standaard messen, vorken en lepels. Maar ook de rietjes en roerstokjes. Voor al deze artikelen zijn reeds goede alternatieven beschikbaar. Denk hierbij aan houten bestek en roerstokjes. Ook zijn er diverse soorten papieren rietjes. Allen uiteraard smaakneutraal.
Ballonnen en ballonstokjes
Ballonnen hebben veel impact op het milieu. Zeker nadat deze zijn opgelaten in de lucht dwarrelt deze ergens neer, wordt niet opgeruimd met alle gevolgen van dien. Denk aan ballonnen die in de zee terecht komen en worden opgegeten door de dieren. Dus zowel voor de ballonstokjes als de ballonnen zal een passend alternatief moeten worden gevonden.
Etensbakje
Dit geldt voor zowel de foam menu bakken als de A bakjes waarin de patat en kroketten, frikadellen en andere snacks worden geserveerd. Voor deze bakjes zijn goede alternatieven reeds beschikbaar in de vorm van suikerriet bakjes.
Oor stokjes
Niet een product dat je verwacht dat rond zal zwerven. Het tegendeel is echter waar.
Plastic bekers
Wel een die je op de lijst mag verwachten. Diverse festivals en gemeenten werken samen om dit probleem in de kiem te smoren. Zo werkt de gemeente Amsterdam enkel nog met hardcups op festivals met statiegeld. Zo hoopt men de milieu impact drastisch te verminderen.
Sigaretten filters
Een product dat al zeer omstreden is en volop onder de aandacht staat. Echter om andere redenen. De filters die vaak achteloos worden achtergelaten vormen een serieus probleem op de Europese stranden.
Vochtige doekjes en sanitaire artikelen
Deze hygiëne producten zijn vaak ontwikkeld om niet snel af te breken wanneer deze nat worden. Hierdoor zijn deze zeer robuust en blijven deze lang zwerven.
Snoepverpakkingen
Kleine snoepverpakkingen worden gemakkelijk achtergelaten. Gemakkelijk valt deze uit de zak of de hand en waait deze weg, never to be seen again.
Wegwerpflessen
Een kleine maar handige maatregel die snel genomen gaat worden, is dat de deksels of doppen bevestigd moeten worden aan de fles. Op deze manier raakt deze niet weg en beland dit op de grote hoop. Ook wordt ernaar gestreefd om per 2025 minimaal 90% van de drankflesjes te recyclen.

Er staat ons op de korte termijn dus redelijk wat te wachten op plastic gebied. Van vele artikelen is al een alternatief beschikbaar, maar voor sommige is ook flink werk aan de winkel.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, houd dat onze blog in de gaten.

Afval-strand-1
Alleen met z'n allen krijgen we een schoner milieu!