Wat kost een bedrukte verpakking?

Wie een verpakking wil laten bedrukken, vraagt zich ten eerste af: wat kost een verpakking bedrukken? Het korte antwoord: dat hangt ervan af. Er zijn namelijk meerdere factoren die de uiteindelijke prijs van een bedrukte verpakking bepalen. In dit blog leggen we je alles uit over hoe de kosten van een bedrukte verpakking zijn opgebouwd, dus lees snel verder!

Factor 1: clichékosten

Wanneer je voor de eerste keer een verpakking laat bedrukken, heb je vaak te maken met clichékosten. Dit zijn eenmalige kosten die bij een herhaalorder niet terugkomen. Het cliché is dan namelijk van jou, maar wordt bewaard bij de drukker.

Een cliché zou je ook een drukplaat, stempel of mal kunnen noemen. Deze wordt gebruikt om snel grote hoeveelheden verpakkingen te kunnen bedrukken. Clichékosten zijn als volgt opgebouwd:

  • Ontwerpvoorbereiding
  • De productie van het cliché
  • De grootte van het cliché
  • De complexiteit van het ontwerp

Je betaalt alleen clichékosten bij specifieke druktechnieken, zoals flexodruk, offsetdruk of diepdruk. Verderop in dit blog gaan we dieper in op de verschillende druktechnieken en hun voor- en nadelen.

Een voorbeeld van een flexodruk cliché

Factor 2: Aantal drukkleuren

Een andere belangrijke factor is het aantal kleuren die je graag op je bedrukte verpakking wilt hebben. Hoe meer kleuren, hoe hoger de prijs van de bedrukking.

Het aantal kleuren dat op de verpakking gedrukt kan worden hangt ook weer af van de gebruikte druktechniek. 1 tot 4 kleuren zijn het meest gangbaar, maar sommige technieken kunnen tot wel 10 kleuren tegelijk drukken.

We spreken van “full colour bedrukt” als het CMYK-kleursysteem wordt gebruikt. Dit staat voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Deze vier basiskleuren, die je in iedere kleurenprinter vindt, kunnen gemengd worden tot alle denkbare kleuren.

Factor 3: Aantal verpakkingen

Dit is misschien een open deur, maar de kosten per bedrukte verpakking zijn sterk afhankelijk van de aantallen die je laat bedrukken. Hoe hoger de aantallen, hoe lager de prijs per verpakking.

Dat komt voornamelijk doordat de hele machine opnieuw ingesteld moet worden. Dit is een arbeidsintensief proces, want de clichés moeten getest worden en de materialen worden vervangen.

Ook goed om te weten: als je verpakkingen laat bedrukken, rekenen de meeste drukkers niet per stuk, maar vaak in vierkante meters (karton en papier) of in aantal meters (plastic en folies). Het komt ook voor dat er een kiloprijs wordt gerekend voor bijvoorbeeld bedrukte papieren zakken.

Factor 4: Materiaal

De materialen die je graag wilt laten bedrukken zijn ook bepalend voor de prijs. Over het algemeen is de volgorde van laagste naar hoogste prijs:

  • Papier en karton
  • Plastic
  • Metalen (aluminium en blik)
  • Glas
  • Duurzame verpakkingsmaterialen, zoals biologisch afbreekbare verpakkingen.

Factor 5: Druktechniek

De druktechniek die gebruikt wordt kan een groot verschil maken in de opbouw van de kosten van een bedrukte verpakking. Er zijn 5 gangbare druktechnieken: digitale druk, flexodruk, offsetdruk, zeefdruk en rotogravure (diepdruk). We leggen hieronder in het kort meer uit over de voor- en nadelen per druktechniek.

Druktechniek

Voordelen

Nadelen

Digitale Druk

- Snelle opstarttijd en lage opzetkosten. 

- Geschikt voor kleine oplagen.   - Hoge printkwaliteit.                    - Mogelijkheid tot variabele data (personalisatie).

- Duurder per eenheid bij grote oplagen. 

- Beperkingen in materialen en formaten. 

- Minder duurzaam voor buitengebruik.

Offsetdruk

- Economisch voor grote oplagen.

- Consistente, hoge beeldkwaliteit. 

- Kan op diverse materialen drukken. 

- Goede kleurkwaliteit en precisie.

- Hogere opzetkosten en langere opstarttijd.

- Niet kostenefficiënt voor kleine oplagen. 

- Moeilijker om tussentijds wijzigingen aan te brengen.

Flexodruk

- Geschikt voor een breed scala aan materialen, inclusief flexibele.

- Hoge druksnelheden, goed voor grote oplagen.

- Duurzaam voor buitentoepassingen.

- Hogere opzetkosten voor platen.

- Beperktere beeldkwaliteit in vergelijking met offset en digitaal. 

- Wijzigingen in ontwerp vereisen nieuwe platen.

Zeefdruk

- Geschikt voor een verscheidenheid aan oppervlakken. 

- Hoge duurzaamheid en kleurdekkingsvermogen. 

- Goed voor grote en solide kleurvlakken.

- Niet ideaal voor gedetailleerde afbeeldingen of kleine teksten.

- Opzetkosten per kleur. 

- Langzamer proces voor meerkleurendruk.

Rotogravure

- Uitstekende kwaliteit voor grote oplagen.

- Zeer duurzaam, ideaal voor verpakkingen. 

- Consistente kleurkwaliteit.

- Zeer hoge opzetkosten, vooral voor kleine oplagen.

- Lange voorbereidingstijd. 

- Beperkt tot herhaalde opdrachten om kosten te rechtvaardigen.

Factor 6: Ontwerp

Het ontwerp van de bedrukking heeft ook invloed op de kosten. Over het algemeen geldt: hoe complexer het ontwerp, hoe hoger de kosten. Een simpele bedrukking met logo is dus in de regel voordeliger dan een uitgebreide, gedetailleerde afbeelding.

Factor 7: Extra afwerkingen

Extra afwerkingen in het drukproces zijn technieken die worden toegepast om de visuele en tastbare kwaliteit van het gedrukte product te verbeteren. Deze afwerkingen kunnen de algehele aantrekkelijkheid en functionaliteit verhogen, maar ze verhogen ook de productiekosten. We bespreken tot slot enkele veelgebruikte extra afwerkingen met een korte uitleg:

UV-lak: Dit is een coating die op het gedrukte materiaal wordt aangebracht en vervolgens wordt uitgehard met ultraviolet licht. UV-lak verbetert de duurzaamheid en biedt een glanzende of matte afwerking. Het beschermt tegen vervaging, krassen en maakt het product meer waterbestendig. UV-lak kan selectief worden toegepast op bepaalde delen van het ontwerp, wat bekendstaat als spot-UV, om bepaalde elementen te benadrukken.

Foliedruk: Dit proces omvat het aanbrengen van een dunne metaalfolie op het materiaal. Het wordt vaak gebruikt voor het toevoegen van een glanzend, metallic effect aan bepaalde delen van het ontwerp, zoals logo's of tekst. Foliedruk zorgt voor een opvallende en luxe uitstraling.

Embossing: Bij embossing wordt een deel van het materiaal omhoog geduwd (of bij debossing naar beneden gedrukt), waardoor een verhoogde of verlaagde afbeelding ontstaat. Je kunt de opdruk dan als het ware 'voelen'.

Speciale Sluitingen: u kunt ook kiezen voor een speciale sluiting, zoals magnetische sluitingen, lintsluitingen, klittenband, of speciaal ontworpen vouwen en inkepingen. Speciale sluitingen kunnen zowel functionaliteit als uitstraling toevoegen aan uw verpakkingen. Aan de andere kant verhogen ze de productiekosten vanwege de extra materialen en handelingen in het productieproces.

Verpakkingen laten bedrukken

Bent u op zoek naar bedrukte verpakkingen en heeft u hulp nodig? Geen probleem! Bij Baas Verpakkingen hebben we jarenlange ervaring met het leveren van bedrukte verpakkingsmaterialen, van tape tot dozen en van tasjes tot zakjes.

We denken graag met u mee over de beste en meest voordelige oplossing voor uw situatie. Neem gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

We zijn bereikbaar via 0229-214050 of via de mail op info@baasverpakkingen.nl