Bio-based, biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn woorden die meer en meer terugkomen in de verpakkingsindustrie. Allen hebben te maken met een slag die gemaakt wordt om verpakkingen milieu bewuster te maken. Maar wat betekenen deze woorden precies? Zijn bio-based en biologisch afbreekbaar bijvoorbeeld hetzelfde ? Het is tijd om wat meer duidelijkheid te scheppen op het gebied van de ‘groene’ verpakkingen.

Om direct antwoord te geven op vraag of bio-based en biologisch afbreekbaar hetzelfde zijn: nee. Bio-based heeft te maken met het productieproces. Er worden bij de productie van het product hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen gebruikt. Bio-based heeft dus te maken met de productie van een product, de begin van het keten. Voorbeelden hiervan zijn plastics (deels) gemaakt van bijvoorbeeld suikers of mais. Bio-based producten zijn niet altijd biologisch afbreekbaar.

Enkele voorbeelden van bio-based verpakkingen zijn palletfolie, potgrondzakken en bepaalde pet-flessen en food verpakkingen.

bio-based-zak

Biologisch afbreekbaar heeft namelijk effect op de eindfase van een product. We spreken van een biologisch afbreekbaar product wanneer deze, door middel van schimmels en bacteriën, compleet afgebroken kan worden en er geen reststoffen overblijven. Sommige biologisch afbreekbare producten duren jaren voordat deze volledig zijn afgebroken, echter zijn deze duurzaam en vervuilen het milieu niet.

Voorbeelden van biologisch afbreekbare producten zijn onder andere hout, katoen en kurk.

bio-vs-compost

Composteerbare producten hebben, net als biologisch afbreekbare producten, betrekking tot de eindfase van een product. Het gaat om het afbreken van een product op een biologische manier. Het verschil tussen composteerbaar en biologisch afbreekbaar is dat er bij composteerbaar een tijdslimiet aan gebonden zit. Om te voldoen aan de EN13432 norm is een product composteerbaar wanneer deze voor minimaal 95% is afgebroken binnen 12 weken in een industriële composteringsinstallatie. Wanneer een product langer erover doet dan deze 12 weken zijn deze dus biologisch afbreekbaar in plaats van composteerbaar.

Voorbeelden van composteerbare producten zijn producten gemaakt van bijvoorbeeld zetmeel. Niet alle composteerbare verpakkingen mogen zomaar worden weggegooid in het GFT afval. Enkel de zakken met het Kiemplantlogo of het OK compostlogo mogen hierbij worden weggegooid. Professionele afvalverwekers kunnen niet goed composteerbare producten namelijk niet goed verwerken. Aangezien een foutje op het gebied van onjuiste afvalscheiding zo is gemaakt vragen zij dan ook bijvoorbeeld composteerbare borden gewoon bij het restaval te gooien.

De algehele milieu impact is zeer moeilijk te meten. Daar deze per producent kan verschillen. Natuurlijk is het doel om zowel bio-based, biologisch afbreekbare, en composteerbare producten zijn ten alle tijden minder belastend voor het milieu te laten zijn dan de reguliere foam, plastic of andere kunststof verpakkingen.

Heeft u vragen over verpakkingen en welke impact deze hebben op het milieu? Deze kunt u ten alle tijden per e-mail, whats-app of telefoon stellen.