Wat betekenen de symbolen op mijn verpakking?

U ziet ze overal, symbolen op allerlei soorten verpakkingen. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk?

Een hoop symbolen groeperen producten om ze in de juiste afvalverwerking te krijgen, dit ten behoeve van recycling. Uiteraard zijn er ook een hoop pictogrammen die iets zeggen over hoe het product behandeld dient te worden. Is het product geschikt voor voedselverwerking, is het breekbaar en voldoet het aan bepaalde keurmerken?

Bij het versturen van artikelen moeten de vervoerders en ontvangers zo nu en dan op de hoogte worden gebracht over hoe het pakket te behandelen. Dit gebeurt door middel van stickers met de volgende symbolen:

Symbolen op verzendverpakkingen

Hieronder vindt u de meestvoorkomde symbolen en wat ze betekenen

Breekbaar

symbool geeft aan dat de inhoud van de doos breekbaar is. Behandel deze voorzichtig.

Het symbool voor breekbare inhoud

Drooghouden

De paraplu geeft aan dat de desbetreffende doos droog gehouden dient te worden.

Het symbool voor doos droog houden

This side up

De omhoog wijzende pijlen geven aan dat de inhoud in deze staat vervoerd dient te worden. Materialen in de verpakking kunnen lekken, of mag niet rusten op de zwakke zijde van een artikel.

Het symbool voor deze kant omhoog

Foodsafe

Wanneer dit symbool staat weergegeven op de verpakking kunt u dit product gebruiken voor het opslaan of verwerken van voedsel.
Het 'FOODSAFE' logo is terug te vinden op onder andere cups en deksels, lege flessen en latex-handschoenen.

Het symbool voor foodsafe

Keurmerken op Verpakkingen

Je komt ongetwijfeld veel verschillende keurmerken tegen op verpakkingen. Hier zijn enkele betekenissen van keurmerklogo's:

  • Het CE-keurmerk: Geeft aan of een product voldoet aan de regels van de Europese Commissie Ruimte.
  • Het EKO-keurmerk: Geeft aan of een product is vervaardigd uit biologische landbouw.
  • Het FSC-keurmerk: Geeft aan of een product is vervaardigd uit hout van verantwoord bosbeheer.
  • Het KEMA-keurmerk: Geeft aan of een product voldoet aan de regels voor veiligheid omtrent elektronische producten.
De verschillende keurmerken voor verpakkingen

Recycling Symbolen

Voor het correct recyclen van producten zijn er verschillende soorten symbolen. Het bekendste is misschien wel het glasbaklogo.

Symbool voor recyclen in de glasbak


Over het algemeen bestaan de recyclingsymbolen uit drie rondlopende pijlen in de vorm van een driehoek met in het midden een nummer. Dit nummer geeft aan uit welk materiaal het product is vervaardigd.

Hier is een kort overzicht van de meest voorkomende recycling symbolen:

PET

Polyethyleentereftalaat is een polyester kunststof gebruikt voor de fabricage van onder andere petflessen en andere voedingsverpakkingen. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het volledig recyclebaar is.

Symbool voor het recyclen van PET-verpakkingen

HDPE

High Density Polyetheen is een vorm van plastic die veel wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het wordt gemaakt van petroleum en is goed recyclebaar. HDPE plastic wordt veel gebruikt voor de vervaardiging van onder andere markttassen, flessendoppen, plastic zakjes, maar ook vuilnisemmers en etensbakjes.

Symbool voor het recyclen van HDPE-verpakkingen

PVC

Polyvinylchloride is goedkoop en eenvoudig te bewerken. Het wordt veel gebruikt in verschillende industrieën ter vervanging van onder andere hout en beton.

Omdat PVC in vrijwel elk denkbare vorm kan worden gegoten en te fabriceren is in vele diverse kleuren zijn er vele toepassingen. Er wordt o.a. veel speelgoed van PVC gemaakt.

Een nadeel van PVC is dat het een bekritiseerde grondstof is. Dit is zo vanwege de loodhoudende stabilisatoren en gechloreerde koolwaterstoffen die bij de verbranding vrij komen. Sinds 2006 wordt zo veel mogelijk vervangen door organische en op tin gebaseerd stabilisatoren.

Symbool voor het recyclen van PVC-verpakkingen

LDPE

Low Density Polyetheen is vergelijkbaar met HDPE en wordt ook vervaardigd uit olie. Het is vrij zacht en taai, waterafstotend en een goede isolator. Het wordt veel gebruikt voor draagtassen en voor cups en deksels.

Symbool voor het recyclen van LDPE-verpakkingen

PP

Polypropeen staat bekend om zijn brede toepassingen. Zo zijn de Australische bankbiljetten hiervan gemaakt, maar ook auto-onderdelen vanwege de kracht van dit materiaal.

Symbool voor het recyclen van PP-verpakkingen

PS

Polypropeen staat bekend om zijn brede toepassingen. Zo zijn de Australische bankbiljetten hiervan gemaakt, maar ook auto-onderdelen vanwege de kracht van dit materiaal.

Symbool voor het recyclen van PS-verpakkingen

Overige:

Onder de overige materialen vallen onder andere plexiglas, nylon en kevlar. Voor veelvoorkomende overige producten zijn ook nummers aangemaakt. Denk hierbij aan hout, staal, papier, katoen, diverse kleuren glas en aluminium.

Symbool voor het recyclen van overige verpakkingen

Veel mensen denken dat het onderstaande logo betekent dat een verpakking recyclebaar is.

Niets is minder waar: Der Grüne Punkt is een Duitse organisatie die licenties uitgeeft waarmee een producent kan aangeven dat hij betaalt heeft voor de afvalinzameling van de verpakking. Dat is dan ook het enige wat dit logo aangeeft: de vergoeding voor het ophalen van de verpakking is betaald. Het officiële recycle logo is te herkennen aan de 3 pijlen:

Compostsymbool

Het compostsymbool is een indicator dat een product of verpakking biologisch afbreekbaar is en veilig kan worden gecomposteerd. Dit symbool wordt vaak weergegeven als een kiemplant of een kiemplant in een cirkel. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle biologisch afbreekbare materialen veilig kunnen worden gecomposteerd in een thuisomgeving, sommige vereisen industriële composteerfaciliteiten. Het compostsymbool is dus een belangrijke indicator voor consumenten die willen bijdragen aan een duurzamere levensstijl en afval willen verminderen.

Statiegeldsymbool

Het statiegeldsymbool is een symbool dat aangeeft dat een product (meestal een drankcontainer zoals een fles of blik) kan worden geretourneerd voor een terugbetaling van een eerder betaalde toeslag, bekend als statiegeld. Dit systeem is ontworpen om hergebruik en recycling te bevorderen. In Nederland is dit symbool een cirkel met daarin een fles en de tekst 'statiegeld'. De waarde van het statiegeld kan variëren, maar het principe blijft hetzelfde: de consument wordt financieel aangemoedigd om de verpakking te retourneren voor recycling in plaats van deze weg te gooien.

Gemaakt met gerecyclede materialen-symbool

Het "gemaakt met gerecyclede materialen"-symbool geeft aan dat een product geheel of gedeeltelijk is gemaakt van gerecyclede materialen. Het symbool kan variëren, maar het wordt vaak weergegeven als een cirkel met daarin de afbeelding van een product en de tekst 'gemaakt met gerecyclede materialen'. Dit symbool is belangrijk omdat het consumenten helpt om producten te identificeren die bijdragen aan een circulaire economie, waarbij materialen worden hergebruikt en gerecycled in plaats van te worden weggegooid. Het percentage van gerecyclede materialen dat in het product wordt gebruikt, kan ook worden vermeld.

Deze symbolen zijn essentieel om consumenten te helpen geïnformeerde keuzes te maken over de producten die ze kopen en hoe ze met hun afval omgaan. Door te begrijpen wat deze symbolen betekenen, kunnen we allemaal een actieve rol spelen in het creëren van een duurzamere wereld.

Vragen over vreemde symbolen op uw verpakkingen? Wij staan voor u klaar om deze te beantwoorden!