Waarom kleeft folie aan elkaar?

Waarom kleeft folie aan elkaar?

Huishoudfolie, palletfolie, kaasfolie. Veel van de folies die wij regelmatig gebruiken blijft goed plakken. Aan zowel elkaar als aan sommige objecten. Maar waarom is dat eigenlijk?

De folies worden gemaakt van een PVC of LDPE (low density polyethylene). Deze worden zo geproduceerd dat deze een bepaalde rek bevatten. De een meer dan de ander.

Folie

Wanneer de folie wordt afgerold, worden sommige elektronen op de oppervlak van een laag weggetrokken naar de andere laag. Hierdoor ontstaat op deze plekken een negatieve en positieve lading. Doordat folie een goede isolator is, blijft deze lading enige tijd bestaan.

Wanneer de folie dan de mogelijkheid krijgt aan zichzelf, of een andere isolator zoals glas, te hechten, plakken de 2 lagen aan elkaar door de statische lading.

De folie hecht bijvoorbeeld erg slecht op metaal. De reden hiervoor is dat de statische lading wordt verspreid! Om te voorkomen dat folie teveel aan elkaar gaat kleven, raden wij als verpakkingsmaterialen specialist het gebruik van een rekfolie dispenser aan.