Een nieuw jaar is begonnen en dus dringen de nieuwe trends zich aan. Ook 2016 zal vol zitten met nieuwtjes op het gebied van verpakkingen. Met het oog op deze nieuwtjes zie je hier wat er allemaal te verwachten is.


Draagtassen

Waar we natuurlijk niet omheen kunnen is de vernieuwde wetgeving omtrent plastic draagtassen. Vanaf 1 januari 2016 mogen deze natuurlijk niet meer gratis worden verstrekt. Vele winkeliers zien het gratis meegeven van een draagtas als een vorm van service en gaan op zoek naar alternatieven.
De meest voorkomende switch zal die zijn naar papieren draagtassen. Ook luxere koordtassen en non-woven (luxe shoppers) tassen zullen steeds meer aan bod komen. De vraag naar biologisch afbreekbare tassen is relatief laag. Reden hiervoor kan zijn dat de kwaliteit maar tijdelijk gegarandeerd kan worden.

Duurzaamheid

Ook in 2016 zal een van de speerpunten duurzaamheid zijn. Dit is al jaren een groeiende trend en ook dit jaar zal dat blijken. Producenten zijn constant op zoek naar milieu verantwoorde alternatieven voor de huidige gebruikte verpakkingsmaterialen.
Waar men enkel vaak tegenaan loopt zijn de kosten. Deze zijn voor milieuvriendelijke verpakkingen vaak aanzienlijk hoger dan de standaard verpakkingen. Onderzoek wijst uit dat wanneer beide prijzen gelijk zijn, de consument eerder voor de milieuvriendelijke oplossing kiezen. Producenten zullen dus op zoek moeten naar milieuvriendelijke, maar ook voordelige alternatieven.

Informatie

Het steeds bewuster worden van de consument is een trend waar producenten en leveranciers ook steeds beter op in moeten spelen. Men wil tegenwoordig precies weten wat men eet en drinkt, maar ook waaruit de gebruikte verpakking uit bestaat. Er worden dus ook nieuwe manieren bedacht om men hierover te informeren.
Voorbeelden hiervan zijn o.a. near-field communication (NFC) en bluetooth low-energy (BLE). Op deze manier wordt door middel van een mobiele telefoon de juiste informatie direct beschikbaar. Het NFC wordt in het dagelijks leven steeds meer gebruikt, denk aan het contactloos pinnen.

Natuurlijk zijn dit maar enkele speerpunten waar producenten zich op kunnen gaan richten. Door de snelle ontwikkelingen van diverse technologie├źn zullen er vele ontwikkelingen plaatsvinden.
Via onze Twitter en blog zullen we u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.