Verpakkingen 2015

Het nieuwe jaar is van start gegaan. 2015, een nieuw jaar vol kansen en mogelijkheden. Ook op het gebied van verpakkingen zijn er nieuwe mogelijkheden en trends. Eindgebruikers stellen steeds hogere eisen aan de verpakking.
In het verleden was het nut van de verpakking vooral het bijeenhouden van de materialen. Daarbij dient het ook als bescherming en later kwamen hier ook de verplichte productinformatie en gebruiksaanwijzingen bij. Het gebruik van reclame op verpakkingen is inmiddels helemaal niet meer weg te denken.

Anno 2015 worden er echter hogere eisen gesteld aan verpakkingen. Cruciaal is het milieuvriendelijke aspect. Er is toenemende behoefte aan duurzame verpakkingen die kunnen worden hergebruikt. Biodegradeerbare materialen zijn de materialen van de toekomst en worden dus steeds vaker ingezet.
Ook verpakkingen die kunnen worden hergebruikt voor andere doeleinden of die als een extra toepassing dienen is meer opkomende. Denk aan dozen ten behoefte van het vervoeren van eten die kunnen worden gevouwen tot bord, gemaakt van gerecycled materiaal.

Het aspect van milieu is ‘hot’ en daar spelen leveranciers en producenten op in.

Opdruk

Je ziet steeds meer dat producenten een unieke verpakking willen creëren. Om uniek en origineel te blijven verzinnen de fabrikanten van alles om zich te onderscheiden. Wat een terugkerende trend is het gebruik van retro verpakkingen. Steeds vaker zie je bij nieuwe producten een authentieke jaren 50 opdruk.

Ook door de individualisering van de samenleving zijn de gepersonaliseerde verpakkingen 'hot'.
Coca-Cola speelde hier goed op in door de 'Share a coke with' campagne. Maar ook het gebruik van handgeschreven logo's komt vaker voor. Dit om meer binding met de eindgebruiker te zoeken, een meer persoonlijkere benadering.
Niet alleen de afnemer heeft een eigen identiteit. Ook het product brengt een bepaald imago met zich mee. Om deze reden wordt de online marketing(websites en social media) en de offline marketing(productverpakking en papieren advertenties) vaak gecombineerd. Acties die linken naar de website of social media. Maar ook logo en kleurgebruik stemmen overeen.

3D printer

Door de opkomst van de 3D printer krijgt men mogelijkheden ten over. De creativiteit wordt de vrije loop gelaten. Nieuwe testmodellen kunnen in korte tijd worden gerealiseerd. Dit bevorderd het inspelen op lopende trends aanzienlijk.
Het gebruik van de 3D printer in de verpakkings-branche kent uiteraard nog een aantal dilemma's. Denk aan de sterkte van het materiaal bijvoorbeeld. Maar ook hiervoor zullen ongetwijfeld oplossingen gevonden worden.

Uw verpakkingen

Wilt u ook in de smaak vallen bij uw eindgebruikers. Houd dan de nieuwste trends in de gaten via de Twitter van Baas Business Market. Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw verpakkingsprobleem.