Verpakken in 2018

Verpakken 2018

Een druk en bewogen jaar is weer bijna voorbij en men kijkt natuurlijk weer naar de toekomst. Regeren is immers vooruitkijken, dus moet men, om mee te blijven draaien in de top, altijd op zoek naar vernieuwingen en meebewegen met de markt. Natuurlijk werkt dit voor de verpakkingen branche niet anders dan anders. Hier nemen we een kijkje in de aankomende trends voor 2018.

Milieu

Zoals de laatste jaren meer een trend is, blijft het milieu aspect hoog op de prioriteiten lijst staan. Zowel de consumenten als de bedrijven hebben steeds meer oog voor het milieu, een belangrijke en goede ontwikkeling. Men investeert dan ook steeds vaker in biodegradable verpakkingen. Biodegradable plastic is biologisch afbreekbaar doordat het in contact komt met micro organismen. Ontwikkelaars van verpakkingen houden sterk rekening met deze ontwikkelingen. Zo krijgt flopak, ook wel bekend als opvulchips, nu een luxe uitziende zwarte variant die ook biologisch afbreekbaar is. De technische eigenschappen zijn hierin volledig gelijk als de groene soort en dus binnen 9 tot 60 maanden compleet afgebroken.
foto zwart flopak

Voor het optimaal gebruik maken van een verpakking ontwikkeld men ook re-usable verpakkingen. Verpakkingen die op eenzelfde of een totaal andere wijze hergebruikt kunnen worden.
re-usable verpakking

Plastic Draagtassen

De plastic draagtassen hebben de laatste tijd natuurlijk ook een flinke ontwikkeling meegemaakt. Doordat de consumenten tegenwoordig betalen voor de tasjes is de omloop hiervan drastisch verminderd. Uit onderzoek in April 2017 blijkt dat dit met ruim 70% is verminderd. Winkelend Nederland neemt tegenwoordig eigen tassen mee. Tevens verstrekken vele winkeliers tegenwoordig papieren draagtassen. De verkoop hiervan is dan ook branchewijd gestegen met zo’n 30%. Ook de jute tassen en andere milieuvriendelijkere varianten groeien in sales.
Onlangs werd tevens bekend dat wij in Nederland een van de voorlopers van Europa zijn op het gebied van recyclen. Met een EU-doelstelling 55%, komt Nederland met een recycle percentage van 73% hier ruim boven. Het gemeten percentage is een totaal van het uit 2016 aantal recyclede verpakkingen.
winkelende mensen

Bewuste consumenten

De consument is vandaag de dag zeer bewust van wat men eet en drinkt. Verpakkingen spelen een grote rol in dit gegeven. Doordat zij graag de inhoud van de verpakkingen willen bekijken, wordt de transparante verpakking meer en meer gebruikt. Er zijn tegenwoordig ook standaard verpakkingsvrije supermarkten. Hier worden bijvoorbeeld groenten, fruit en noten gepresenteerd in dispensers. Hier kan de consument dan zelf zijn gewenste hoeveelheid afwegen en meenemen in papieren of plastic zakken.
Verpakkingsvrije supermarkt

2018

Een mooie conclusie is te stellen dat de verpakkingenwereld in beweging blijft en dat milieu de laatste jaren hier de boventoon in voert. Producenten letten beter op de uitstoot en de restvervuiling die blijft. En de switch van plastic naar papier lijkt zich vooral bij de winkeliers door te zetten in het verhaal van de tasjes. Benieuwd wat voor vernieuwingen 2018 ons brengen!