Efficiënt verpakken: 5 tips om breuk te voorkomen
U bent blij: De bestellingen via uw webshop stromen binnen. U verpakt de artikelen keurig, maar wordt na enkele dagen gebeld door de kersverse klanten: de pakketbezorgers waren niet zo zorgvuldig als u en een gedeelte van de pakketjes is kapot aangekomen. Dat wilt u natuurlijk koste wat het kost voorkomen. In ons blog leest u alles over hoe u artikelen veilig verzendt en breuk voorkomt!
Tip 1: Koop het juiste formaat doos.
De juiste maat kartonnen doos is heel erg belangrijk. Te grote dozen kunnen uw product onnodig beschadigen, omdat de doos niet strak genoeg om uw product heen zit. Daardoor gaat het product schuiven en ontstaan er zwakke plekken in de doos. Zo kunt u met onnodige kosten opgezadeld worden. Een andere valkuil: Bij sommige pakketdiensten worden er voor grote dozen meer transportkosten berekend. Daarom kunt u het beste voldoende dozen op maat en vulling op voorraad hebben, zodat uw standaardproducten altijd goed verpakt zijn.
Tip 2: Koop een doos die sterk genoeg is
Hoe zwaarder het product, des te sterker de doos moet zijn. Bij bijvoorbeeld zware printers is een sterke doos erg van belang. Dit is niet alleen voor de bescherming van het product, deze dozen moeten ook gewicht kunnen dragen. We zien het andersom ook regelmatig gebeuren: pakketjes van 2 kilo in een dubbelgolf doos. Zonde van het dure verpakkingsmateriaal, als u het ons vraagt. Bedenk daarom goed welk type doos goed aansluit bij uw product.
Grote dozen worden vaak onderop gezet door uw vervoerder. Houdt er bij het kiezen van de doosdikte rekening mee dat er één of zelfs meerdere dozen op uw product gestapeld worden. Ga daarom altijd na wat het gewicht moet dragen: uw doos op zichzelf of het product dat erin zit.
Baas Bonustip: test uw verzendverpakkingen op vallen, schokken, deuken en trillen voordat u gaat versturen!
Tip 3: Herbruik, maar niet te vaak
Herbruikte dozen versturen is natuurlijk goed voor het milieu, maar dozen kunt u niet te vaak hergebruiken voor het verpakken en verzenden van producten. De kracht van de doos vermindert elke keer wanneer de doos wordt getransporteerd. Het is niet ongebruikelijk dat dozen tot 50% van hun kracht verliezen tijdens transport. Als u uw dozen wilt hergebruiken kunt u het beste ervoor zorgen dat de hoeken van de dozen nog heel en sterk zijn. De hoeken van de dozen dragen namelijk vaak het gewicht.
Tip 4: Kies de goede opvulmaterialen.
- Opvulchips (flopak)
Opvulchips zijn een veelgebruikte verpakkingsoplossing. Het is een snelle, effectieve vulling voor lege ruimtes in uw doos. Flopak is licht van gewicht, schokabsorberend en gemakkelijk in gebruik.
Een nadeel is dat de opvulchips relatief veel ruimte in uw magazijn in beslag nemen. Daarnaast kunnen uw klanten alle losse chips als hinderlijk ervaren bij het uitpakken en opruimen van de verpakking.
Luchtkussenzakjes
Ook kunt u gebruik maken van luchtkussenzakjes. Luchtkussenzakjes worden vaak gebruikt bij verzendverpakkingen en zijn relatief voordelig en gemakkelijk hanteerbaar.
Luchtkussenzakjes kunt u kant-en-klaar kopen (opgevuld in een zak), of ongevuld op rol. U gebruikt dan een opvulmachine om de zakjes ter plekke met lucht te vullen. Deze laatste manier van verpakken heeft als voordeel dat de zakjes niet veel ruimte in beslag nemen in uw magazijn.
Een groot nadeel is dat als er een zakje wegvalt (ontploft of openscheurt) er een groot gedeelte van de bescherming wegvalt, in tegenstelling tot de kleine bubbels van noppenfolie. Daarnaast zijn de zakjes slecht recyclebaar en niet geschikt voor zware producten en artikelen met scherpe hoeken.
Baas Bonustip: De zakjes nemen relatief veel ruimte in beslag. Als u denkt de luchtkussenzakjes nodig te hebben, kijk dan nog eens kritisch naar het formaat van uw dozen.
- Schuimfolie en bubbeltjesplastic
Schuimfolie en bubbeltjesplastic bieden beiden een goede bescherming voor uw producten. Schuimfolie biedt een goede bescherming tegen krassen op producten met kwetsbare oppervlakten zoals glas, hout, porselein en lederen producten. Noppenfolie deelt deze eigenschappen en is ook nog eens schokbestendig.
Beide soorten beschermingsfolie zijn licht en relatief goedkoop. U hoeft dus niet bang te zijn voor extra toeslagen op uw pakketje. Ze bestaan uit één type materiaal (monomateriaal) en zijn dus goed herbruikbaar.
- Vulpapier
Tot slot kunt u vulpapier gebruiken. Als u opzoek bent naar een milieuvriendelijk opvulmateriaal is vulpapier het ideale opvulmateriaal voor u.
Opvulpapier neemt relatief weinig opslagruimte in beslag en krijgt meer volume zodra u het papier vormgeeft. Een ander voordeel is dat het gemakkelijk recyclebaar is. U kunt ook kiezen voor een reeds gerecyclede variant. Daarnaast kunt u het vulpapier eenvoudig personaliseren door het te laten bedrukken.
Een nadeel van opvulpapier is dat het vrij kostbaar is in verhouding met andere opvulmaterialen. Het is ook relatief zwaar, waardoor het snel extra gewicht toevoegt aan uw pakketje. Daarnaast wordt er t.o.v. de andere opvulmaterialen relatief veel vulpapier gebruikt. Kostbaar dus, maar wel een milieuvriendelijke oplossing.
Baas Bonustip: We zien vaak dat pakketjes opgevuld worden met oude kranten of soortgelijke artikelen. Doe hier voorzichtig mee: bij het versturen van zware pakketten drukken kranten, zacht papier en zijdevloei samen. Gebruik altijd stevig opvulpapier als de eerste functie bescherming is. Dit behoudt namelijk veel beter zijn vorm. Het kost initieel wat meer, maar scheelt een hoop kapotte producten (en weggelopen klanten). Daarnaast ziet opvulpapier er professioneel uit ten opzichte van opgepropte oude kranten.
Zijn uw oude kranten dan compleet waardeloos? Wij denken van niet. U kunt de kranten nog altijd prima gebruiken als aanvulling. Bedenk wel goed of deze uitstraling bijdraagt aan de unboxing experience van uw klant.
Tip 5: De H-methode
De manier van dichtplakken heeft veel effect op de draagkracht van de verpakking. Voor het verstevigen van dozen kunt u de H-methode gebruiken. Dozen sluiten met tape in een H-vorm is de veiligste sluiting. Kleef de tape over de hele lengte van de doos, zowel aan boven- als onderkant. Gebruik twee extra tapestroken als versteviging aan beide kanten van de onderkant.
Voor zeer zware dozen kunt u een kruis aan de onderkant en bovenkant van de doos plakken voor extra stevigheid. Aan beide kanten is het handigst, zo voorkomt u het doorzakken van de doos tijdens de transport. Bij het samendrukken van een doos tijdens de transport is de verpakkingstape het eerste wat los laat.
Tot slot is de breedte van uw tape van belang: de meest gebruikte verpakkingstape is 50 mm breed. Deze zal voldoen bij de meeste soorten dozen en ladingen tot 15kg. Wij raden u aan om bij grotere, zware ladingen tape van 75 mm breed te gebruiken. Wees niet te zuinig met uw tapekeuze: te goedkope tape kan weinig lijm bevatten of de kwaliteit van de drager is twijfelachtig.
Bent u ook klaar om efficiënter te gaan verpakken? Bekijk snel ons assortiment beschermingsmaterialen!