Kerstpakketten vroeger en nu

Het derde kwartaal is reeds begonnen en het einde van het jaar alweer in zicht. De ideale tijd om uw werknemers te bedanken voor hun inzet van afgelopen jaar. Dit is natuurlijk niet iets van de laatste jaren. Een bedankje rond de kerstperiode bestaat al langer. Sinds de 19e eeuw om precies te zijn.

In de boeren-regios, zoals bijvoorbeeld west-friesland, was het gebruikelijk om de boer en zijn familie eten en drinken aan te bieden. Personeel, als o.a. de knechten, kregen ook allerlei lekkernijen als gebak met rozijn en amandelspijs. Producten die we vandaag de dag nog vaak terugzien in de kerstpakketten.

Het inwonende personeel van de boer mocht op tweede kerstdag vaak naar huis. Zij konden Kerst vieren met hun familie. Vaak kregen zij een pakket mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de gehele familie. Dit werd gedaan als blijk van waardering voor het gedane werk. Om dezelfde reden wordt vandaag de dag nog steeds een kerstpakket gegeven. De werkgever bedankt zijn/haar personeel voor het gedane werk van het afgelopen jaar.

Andere ambachtslieden volgenden dit voorbeeld van de boeren. Ook zij gaven hun personeel en leerlingen traktaties mee voor het gehele gezin. Steeds vaker werd dit ook gedaan in de vorm van een cadeau.

Niet lang hierna volgden grotere bedrijven en overheidsinstanties deze traditie. Militairen die verbleven in bijvoorbeeld Nederlands-Indië kregen pakketten. Zelf in de diepe binnenlanden van Sumatra.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werken kerstpakketten uitgedeeld. De Duitsers stuurden in 1940 zo’n 12.000 kerstpakketten naar de Nederlandse soldaten die in het Duitse leger dienst hadden genomen. Er zaten scheermessen, onbreekbare bekers, sigaretten en kruiken Bols in.

Kerstpakketten zijn namelijk niet een unieke Nederlandse traditie. In vele omringende landen als Engeland en Duitsland is het zeer gebruikelijk dat de werknemer een presentje krijgt aan het einde van het jaar.

Vandaag de dag is het bijna vreemd wanneer je geen kerstpakket krijgt. Tegenwoordig zijn er diverse bedrijven die geheel bestaan uit het opmaken en verzorgen van kerstpakketten. Ook worden vele personeelsleden vrij gelaten in het kiezen van hun eigen kerstpakket. Men mag online een keuze maken van een zogenaamd thema-pakket. Denk hierbij aan een Oosters-pakket of een Fair Trade-pakket. Maar ook goede doelen betrekken bij het kerst presentje is een stijgende trend.

alt

Geïnteresseerd in de kerstpakket mogelijkheden bij Baas Verpakkingen? Bekijk onze website.