Luchtkussenfolie

Luchtkussenfolie, noppenfolie of bubbeltjes plastic. Iedereen heeft er wel mee te maken gehad. Bij de aankoop van een nieuwe TV, computer of bankstel. Luchtkussenfolie is een veel gebruikte en graag gezien artikel om producten te beschermen. Buiten dat het stootbestendig is voorkomt noppenfolie ook krassen, bij nieuwe producten zeker geen overbodige luxe.

In 1957 werd het bij toeval uitgevonden. Twee uitvinders, Alfred Fielding en Marc Chavannes probeerder driedimensionaal plastic behang te maken. Ondanks dat het mislukte kwamen zij er achter dat het mislukte product goed gebruikt kon worden als verpakkingsmateriaal.

Luchtkussenfolie wordt gemaakt van een LDPE folie rol. Gebruikelijk wordt er een vlakke zijde gekoppeld aan een gevormde zijde voorzien van de luchtkussens. De standaard maat voor de kussens is 1 centimeter. Echter variƫren de maten van de luchtkussens tussen de 6 millimeter en 2,5 centimeter. Het product waarvoor de bescherming dient bepaald welke afmeting het beste hierbij past.

Ook het type product bepaald het type luchtkussenfolie. Diverse elektronica zoals moederboarden voor computers zijn niet gebaad bij veel stof. Standaard noppenfolie trekt echter ook stof aan. Een goed alternatief hiervoor is antistatisch luchtkussenfolie. Dit is stof afstotend en biedt dus de ideale oplossing.

Luchtkussenfolie is niet enkel verkrijgbaar op rol maar ook in de vorm van enveloppen. Zowel zonder als met beschermend papier aan de buitenzijde. De enveloppen met papier aan de buitenzijde zijn luchtkussenenveloppen, ook wel airkraft enveloppen genoemd. Deze bag-in-bag enveloppen geven de mogelijkheid het stevige kraft papier aan de buitenzijde te scheiden van de luchtkussenenvelop aan de binnenzijde. Een handige feature met oog op het milieu.

Een aantal redenen waarom bedrijven graag gebruik maken van luchtkussenfolie is omdat het materiaal relatief goedkoop is. Op de rollen zitten vele meters waardoor de rol niet vaak vervangen dient te worden. Een andere belangrijke eigenschap van bubbeltjes plastic is dat het zeer handzaam is.

De rollen zijn in diverse breedtes verkrijgbaar en kunnen gemakkelijk gesneden worden per benodigde hoeveelheid. Het kan allerlei kanten op gevouwen worden en wordt simpel bevestigd met tape.

Meer informatie of vragen over luchtkussenfolie? Laat het ons weten.