Feitjes over papier

stapels met papier

Papier is een alledaags materiaal dat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wist je dat het een rijke en fascinerende geschiedenis heeft en een aantal verbazingwekkende eigenschappen bezit? Hier zijn enkele interessante feitjes over papier.

Het bestaat al 1900 jaar

Papier werd voor het eerst gebruikt in China, dankzij de uitvinder Ts'ai Lun. Dit alledaagse materiaal heeft dus een geschiedenis die bijna twee millennia teruggaat, wat aantoont hoe langdurig en belangrijk de rol van papier in onze samenleving is.

Ts'ai Lun, uitvinder van papier
Dit is de uitvinder van papier Ts'ai Lun

Het woord 'papier'

Het woord 'papier' zelf is afgeleid van 'Cyperus papyrus', een soort cypergras dat langs de Nijl in Egypte groeit. Dit toont de nauwe band tussen papier en de natuurlijke wereld aan.

Ons jaarlijkse verbruik

Elk jaar verbruiken we per persoon zo'n 130.000 kilo papier. Dat is het gewicht van 30 olifanten! Dit hoge cijfer onderstreept de alomtegenwoordigheid van papier in onze levens, van boeken en tijdschriften tot verpakkingen en reclame.

Papiergeld is niet van papier

Ondanks de naam is papiergeld niet gemaakt van papier. De gebruikte samenstelling is een combinatie van katoen en linnen. Dit feitje laat zien dat zelfs wanneer we denken dat we met papier te maken hebben, dat niet altijd het geval is!

Het geheim van het vouwen

Je kunt een vel papier niet meer dan 7 keer dubbelvouwen. Dit komt door de fysieke eigenschappen van papier en de exponentiële toename van de dikte bij elke vouw.

Het gewicht van papier

Een vel 80 grams A4 papier weegt eigenlijk geen 80 gram. Deel het aantal grammen door 16 en je hebt het juiste gewicht per vel. Dit komt omdat het gewicht is gebaseerd op een vel A0 papier of 1m², dat 80 gram weegt. Dit feitje toont aan dat de terminologie in de papierindustrie soms verwarrend kan zijn!

Recycling

Een stuk papier kan tot 5 keer worden gerecycled. Dit benadrukt het belang van recycling in de papierindustrie en de mogelijkheden voor het hergebruik van dit waardevolle materiaal.

Ongeadresseerd reclamedrukwerk

Gemiddeld vallen er per jaar 1.800 stuks ongeadresseerd reclamedrukwerk op je deurmat. Dit toont aan hoe vaak papier wordt gebruikt in marketing en reclame.

Toiletpapier verbruik

We verbruiken per dag zo'n 57 velletjes toiletpapier, wat neerkomt op 20.805 per jaar! Dit benadrukt nogmaals hoe alomtegenwoordig papier is in ons dagelijks leven, zelfs op plaatsen waar we het misschien niet verwachten.

Toilet papier

Duurzaamheid

In Europa kappen we geen bossen voor papier. Het papier wordt hier gemaakt van gerecycled papier en houtafvalvezels. Dit toont aan dat de papierindustrie zich bewust is van milieukwesties en streeft naar duurzaamheid.

Toename van papierverbruik

Het papierverbruik is de afgelopen 40 jaar met 400% gestegen. Dit laat zien hoe de vraag naar papier blijft groeien naarmate de wereldbevolking en economieën zich uitbreiden.

Meer over papier bij Baas Verpakkingen

Bij groothandel verpakkingen Baas Verpakkingen hebben we een diepe waardering voor papier en zijn veelzijdigheid. We nodigen je uit om onze kopieer papier pagina te bezoeken voor meer informatie over onze producten en diensten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. We horen graag van u!