Duurzame verpakkingen

alt
De wereld van de verpakkingen moet natuurlijk meegroeien met diens gebruiker. Het bewust nadenken over gerecycelde producten en fair-trade food is natuurlijk al een tijdje een item, en men merkt dat hier steeds beter op wordt gelet.

Recycling

De verpakkingsindustrie moet hier natuurlijk ook in mee. Verpakkingsleveranciers zoeken daarom ook naar mogelijkheden om de artikelen milieubewust te verpakken.
Zeker nu in Brussel actiever gesproken wordt over het gebruik van de plastic draagtassen.
Zo'n 3% van de huidige plastic draagtassen wordt momenteel gerecycled. Men zoekt hierdoor naar oplossingen om dit percentage te verhogen, zeker omdat het er niet naar uitziet dat dit binnen afzienbare tijd zal stijgen.
De EU pleit er dan ook voor dat dit gezamenlijk gedaan wordt en geven de lidstaten dan ook de mogelijkheid, door middel van belastingen en heffingen, de afname te verminderen.
Ook wordt gesproken over een kleiner druk oppervlak om de tas, met betrekking tot reclame, minder interessant te maken. Op deze manier worden eveneens milieuonvriendelijke inkten en kleurstoffen bespaard.
Een oplossing is natuurlijk het gebruik van Bio-plastic draagtassen.
Ook worden de bruine draagtassen merkbaar meer gebruikt.

Vernieuwingen

Eveneens zit het gebruik van biologische afbreekbare disposables in de lift. De reacties op bordjes, gemaakt van de pulp die overblijft van de productie suikerriet, zijn zeer positief.
En omdat de grondstof hiervoor relatief goedkoop is zijn de prijzen nagenoeg gelijk aan die van plastic bordjes.

In de tijd van vele innovaties worden hier ook echte doorbraken in gevonden.
Zo heeft de hamburgerketen Bob's in Brazilië eetbare hamburgerbakjes. Zij wilden dit eerst als test doen maar de reacties waren dermate positief dat men hiermee is doorgegaan.
De hamburgerliefhebbers geven aan dat de verpakking zelfs smaakt naar de hamburgers!
In België gaan ze nog een stapje verder: daar heeft een ontwerpbureau een verpakking ontwikkeld, die een ingrediënt wordt. Het gaat om een soepverpakking die gemaakt is van maïs. De maïs smelt tijdens het opwarmen en fungeert hierdoor als bindmiddel voor de soep.

Of dit concept ook in Nederland van de grond komt is natuurlijk de vraag, maar het is wel leuk om te zien hoe men zoekt naar innovatieve oplossingen.