Innovatie en duurzaamheid in de verpakkingsindustrie

Innovatie en duurzaamheid in de verpakkingsindustrie

In de dynamische wereld van verpakkingen is het cruciaal om in lijn te blijven met de behoeften van de consument. Het bewustzijn rond gerecyclede producten en fair-trade voeding is gestegen, en het is duidelijk dat de consument hier steeds meer waarde aan hecht.

plastic tasjes

Het Belang van Recycling

Het is onvermijdelijk dat de verpakkingsindustrie zich aan deze veranderingen aanpast. Verpakkingsleveranciers zijn daarom actief op zoek naar duurzame manieren om hun producten te verpakken. Dit is vooral relevant nu er in Brussel intensiever wordt gediscussieerd over het gebruik van plastic draagtassen.

Op dit moment wordt slechts ongeveer 3% van de huidige plastic draagtassen gerecycled. Er wordt dan ook gezocht naar oplossingen om dit percentage te verhogen, aangezien het er niet naar uitziet dat dit cijfer op korte termijn zal stijgen. De EU moedigt een gezamenlijke aanpak aan en biedt lidstaten de mogelijkheid om het gebruik van plastic tassen te verminderen door middel van belastingen en heffingen.

Er wordt ook gesproken over het verkleinen van het bedrukbare oppervlak op de tas om deze minder aantrekkelijk te maken voor reclamedoeleinden. Hierdoor worden ook milieuonvriendelijke inkten en kleurstoffen bespaard. Biologisch afbreekbare draagtassen en de toenemende populariteit van bruine draagtassen zijn mogelijke oplossingen voor dit probleem.

Innovatieve Oplossingen

Ook biologisch afbreekbare wegwerpartikelen worden steeds populairder. De reacties op borden gemaakt van de pulp die overblijft van de suikerrietproductie zijn zeer positief. Aangezien de grondstof hiervoor relatief goedkoop is, zijn de prijzen bijna gelijk aan die van plastic borden.

In een tijd van constante innovatie worden er ook echte doorbraken bereikt. Zo heeft de hamburgerketen Bob's in Brazilië eetbare hamburgerbakjes geïntroduceerd. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een experiment, werd zo positief ontvangen dat het nu een vast onderdeel van hun aanbod is. Klanten melden zelfs dat de verpakking naar hamburgers smaakt!

De reclame van Bob's met eetbare burger  verpakking
De reclame van Bob's met eetbare burger verpakking

In België heeft een ontwerpbureau een stap verder gezet door een verpakking te ontwikkelen die een ingrediënt wordt. Het gaat om een soepverpakking gemaakt van maïs, die tijdens het opwarmen smelt en als bindmiddel voor de soep dient.

Of deze innovatieve concepten ook in Nederland zullen aanslaan, blijft een open vraag. Maar het is fascinerend om te zien hoe er wordt gezocht naar creatieve en duurzame oplossingen in de verpakkingsindustrie.

Bent u op zoek naar meer informatie over duurzame verpakkingen? Bezoek dan onze pagina over duurzame verpakkingen.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de jverpakkingen? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina.