Palletfolie is onmisbaar in elk magazijn! Het biedt stabiliteit voor pallets waardoor het valschade tot een minimum beperkt. De folie geeft ook uitkomst voor het beschermen van de producten tegen stof, vocht en zonlicht. Erg handig wanneer producten voor een korte, of langere tijd moeten worden opgeslagen.

stretchfolie-rollen-transparant

Verschillende soorten palletfolie

Palletfolie staat bekend onder zeer veel verschillende namen. Denk hierbij aan handwikkelfolie, machinefolie, sealfolie, stretchfolie etc. Er zijn ook zeker wel verschillende typen folie.

Handwikkelfolie is de meeste gebruikte variant. Deze rollen zijn over het algemeen 50cm breed met zo'n 300 meter folie op de rol. Door het handzame formaat kan deze gemakkelijk handmatig om de pallet worden gewikkeld. Hiervoor bestaan uiteraard ook dispensers om het werk net even makkelijker te maken.

Ministretch is een ander veel voorkomend type. Deze kleine rollen stretchfolie stabiliseren en beschermen net als de grotere rollen. De breedte is echter een stuk smaller, gebruikelijk 10cm of 12.5cm. Over het algemeen wordt mini stretch meer gebruikt voor het bundelen van kleinere pakketten en het beschermen van producten.

Machinefolie is, zoals het woord het al zegt, palletfolie voor machines. Hierbij wordt de in te sealen pallet, op een plateau gezet en wikkelt de machine er voldoende folie omheen. Uiteraard is dit verkrijgbaar in diverse kwaliteiten qua dikte, kleur en rek.

wikkelfolie-1

Waarom verschillende kleuren palletfolie?

Palletfolie dus in diverse maten te krijgen maar waarom ook in verschillende kleuren?
Elke kleur heeft weer zijn voor en nadelen.

Transparant folie is de meest voorkomende soort. Deze kan goed in magazijnen én in de transport worden gebruikt. In magazijnen is dit handig omdat er duidelijk gezien kan worden wat er op de pallet staat en het toch de bescherming biedt tegen vocht en stof. Ook geeft het natuurlijk stabiliteit aan de pallet. Ook tijdens het vervoer van producten is een veel gebruikte kleur. Wanneer er producten verzonden worden die zichtbaar mogen blijven voor de vervoerder, is dit tevens de meest voordelige manier van wikkelen.

Een iets duurdere variant is het zwarte palletfolie. Men gebruikt vaak de zwarte folie om zo de producten niet zichtbaar te maken voor buitenstaanders. Verscheep je producten die niemand iets aan gaan is dit de beste oplossing.

Wit palletfolie is vergelijkbaar met het zwarte folie op gebied van prijsstelling. Een extra eigenschap van het witte folie is dat het goed bestand is tegen warmte en zonlicht. Hierdoor wordt wit palletfolie ook veel gebruikt in de glas- en kozijnenindustrie. Wanneer glas onbeschermd buiten staat in de hitte kan deze namelijk barsten. Dit wordt voorkomen door de ramen te verpakken met wit wikkelfolie.

Alternatieven

Nieuw op de markt is een palletfolie gemaakt van 40% - 50% Bio Based plastic. Dit houdt in dat er 40% tot 50% van de folie gemaakt is van afvalmaterialen van suikerriet. Deze folies zijn er voor zowel hand- als machinerollen.

Ook zijn er methoden om plastic te besparen. Een voorbeeld hiervan is palletband. Dit band is een soort spanband. Deze elastische band kan om de pallet worden gebonden om zo de lading te stabiliseren. Het beschermd echter niet tegen stof en vocht.

Een andere optie die plastic bespaard is netfolie. Dit folie zit net als palletfolie op rol maar is gemaakt in de vorm van een net. Ook hierbij wordt aanzienlijk minder plastic gebruikt dan bij palletfolie. Echter is dit ook enkel een stabilisator en geen bescherming tegen vocht en stof.

Gebruikstips

Maak het uwzelf gemakkelijk door het aanschaffen van een dispenser. Zowel voor de handrollen, als ministretch, zijn dispensers verkrijgbaar vanaf enkele euro's. Deze maken het werk aanzienlijk makkelijker.

Het omwikkelen van een pallet is zeer eenvoudig. Gebruikt onderstaande cheatsheet en uw pallet is ten alle tijden goed verpakt!
Omwikkelen-palletfolie

Bent u op zoek naar ministretch, handwikkelrollen,machinefolie of dispensers? Bekijk dan onze webshop of neem contact met ons op!